В Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е депозирана жалба срещу Украйна по делото за крушението на малоазийския «Боинг» 777 в източна Украйна на 17 юли 2014 година. Това пише вестник «Коммерсантъ».

 

Искът е подаден от гражданина на Германия Елена Йопа, живеещият в Австрия Тим Лаушет, а също Крис и Дениз Кенке — роднини на загинали пътници. Те се позовават на това, че Киев не е затворил въздушното пространство над територията, в която е имало боеве между украинските силоваци и опълчението от Донецката и Луганската народни републики.

 

Жалбоподавателите твърдят, че украинската власт е знаела за опасността да има полети над зоната на военния конфликт, но не са закрили въздушното пространство. Те искат компенсация от Украйна в размер на милион евро. Според тях, Киев не е затворил въздушното пространство, защото не е искал да се откаже от получаването на «милиони долари», които страната прибира от прелитането над украинска територия на над 700 полета ежедневно.

 

Жалбата е била подадена направо в ЕСПЧ.

 

«Отчитайки политическата и законова ситуация в Украйна», жалбоподавателите изхождат от факта, че в момента тяхното дело «не може да получи в страната непреднамерено и честно съдебно решение».

 

Киев заяви, че ръководството на страната не носи отговорност за гибелта на лайнера.

 

«Боинг» 777 на авиокомпания Malaysia Airlines, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур с полет МН 17, катастрофира на 17 юли 2014 година в околностите на Донецк. Всичките 298 човека, намиращи се на борда, загинаха.

 

Болшинството от тях бяха граждани на Холандия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;