Асад активно укрепва позициите си в Сирия с помощта на Русия и Иран, а в Алепо това е особено видно, така счита немският експерт по Близкия Изток Гидо Щайнберг. В тази област правителствените войски успяха да обкръжат противника, ако Асад може да върне контрола си над тези територии, то голяма част от източна Сирия отново ще бъде в негови ръце, заяви той в интервю за  Tagesschau.

 

 

Положението на мирните жители източно от Алепо продължава да се влошава, твърди експертът. Заради обкръженият път Турция се оказа отрязана. От нея вече не пристигат подкрепления за метежниците, но от друга страна оттам няма и доставки на хранителни продукти, отбелязва експертът.

 

Правителството на Асад призовава мирните жители на Алепо да напуснат опасните части на града по специално откритите хуманитарни коридори, но «проблемът е в това, че хората на изток от Алепо и до днес подкрепят въстаниците — и затова се страхуват, че ще ги арестуват или дори убият, ако се възползват от тези коридори», пояснява немският експерт.

 

Според него, «в края на краищата режимът на Асад се сражава източно от града с населението».

 

Експертът отбелязва, че целта на режима явно се състои в това, да изведе от града колкото се може повече жители — след това ще бъде по-лесно интензивно да се сражава с метежниците. Но въстаниците вероятно ще попречат на мирните граждани да напуснат Алепо, «защото метежниците се надяват, че ще успеят да се скрият зад гърба на населението», уверен е експертът по Близкия Изток.

 

 

 

Алепо е стратегически важен град. Ако Асад успее да го завземе, това ще му позволи да продължи борбата с въстаниците в околностите на Дамаск, пояснява изданието.

 

 

Според експерта, следващата стъпка на правителствените сили ще бъде да се извоюва провинция Идлиб юго-източно от Алепо. Ако Асад успее да направи това, гражданската война ще бъде спечелена от него, твърди експертът.

 

 

Той подчертава, че «значението на руската помощ за режима на Асад е огромна, но не следва да се преувеличава». Той признава, че намесата на Москва през 2015 година е донесла до прелом във войната, защото по това време метежниците са настъпвали, а сега ситуацията изглежда точно обратната.

 

«Не следва да се игнорира фактът, че там се сражаваха не само руснаци», — отбелязва експертът, имайки предвид участието на иранските военни, ливанците, иракчаните, афганците и «Хизбулла».

 

 

Експертът твърди още, че «американците очевидно повече не държат да свалят Асад». Те продължава да говорят, че е желателно Асад да напусне властта, но правят малко, за да може това да стане реалност, отбелязва експертът.

 

 

Според него, САЩ са решили да се сражават с Ислямска държава не по-късно от 2014 година , сега важната цел за тях е да се попречи на силите на ИД да вземат под контрол обширните територии на сирийския север и изток.

 

 

По такъв начин свалянето на Асад е отишло на втори план, уверен е експертът. Според неговата версия, свалянето на Асад вече е невъзможно: с помощта на Русия и Иран Асад може за дълго да запази властта си.

 

На американското правителство не му харесва, че Русия реализира в сирийския конфликт съвсем друга стратегия, твърди експертът.

 

 

«Но аз считам, че както американското правителство, така и европейците не са съвсем честни.  «Имайки предвид кризата с бежанците през 2015 г., много западни политици са доволни, че Асад все още контролира значителна част от страната».

 

 

Експертът поясни, че в Сирия живеят около 10 милиона човека, а на Запад цари огромен страх, че, ако Сирия бъде напълно разрушена, населението от големите градове, такива като Дамаск, Хама, Хомс и Латакия, ще нахлуе в Европа.

 

«Затова САЩ и техните съюзници вече не искат режимът на Асад да бъде свален», — убеден е експертът.

 

Що се отнася до мирните преговори, то експертът няма надежда в тяхната целесъобразност. Според него, правителството на Асад в момента се е укрепило и то ще действа абсолютно свободно минимум до президентските избори в САЩ. Преговорите имат смисъл само тогава, когато Асад се окаже под натиск, но понастоящем нищо подобно не се очаква, затова мирните преговори нямат никакъв шанс.

 

 

Ключът към подобряване поне на хуманитарната ситуация в Сирия може да бъде споразумението между САЩ и Русия, според експерта.

 

Но двете държави не могат да постигнат политическо решение сами по себе си, което е свързано със силното влияние на Иран в региона, уверен е Щайнберг.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;