Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай нарече безполезно присъствието на оглавяваната от САЩ коалиция в страната, отбелязвайки, че западните военни по никакъв начин не помагат в борбата с радикалното движение «Талибани».

 

 

В интервю за британското издание Guardian Карзай заяви, че опитите на международната коалиция да помогнат на афганистанските военни донасят повече вреда, отколкото полза. Той отбеляза също, че американските и британските военни умират в Афганистан напразно, защото талибаните както и преди са силни и удържат позициите си.

 

 

«НАТО беше тук 14 години. Има ли някакво подобрение на нещата в Афганистан? Имаме ли повече сигурност? Не! Това означава, че нещата се правят не както трябва», — каза екс-президентът на страната.

 

 

По повод приближаването на талибаните към столицата на провинция Хилменд град Лашкаргах, военните от страната се обърнали към САЩ с молба да засилят въздушните удари по позициите на талибаните, но Карзай счита, че това не е трябвало да се прави.

 

«Те сгрешиха, направиха голяма грешка. Тези, които молят чужди сили да бомбардират Афганистан, не могат да представляват страната и интересите на жителите й», — отбеляза екс-президентът.

 

 

Последните данни показват, че в началото на година правителството е контролирало 70.5 % от територията на страната, сега тази цифра е 65.6 %.

 

Карзай заяви също, че чуждестранната войска трябва или да напусне Афганистан и да се заеме с проблемите в своите държави, или да се концентрират в борбата срещу спонсорите на талибаните в Пакистан.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;