Редакцията получи следния апел за съпричастност. Публикуваме без редакторска намеса.

 

«Червената къща и Гьоте институт инициират създаване на мигранстки център на Женския пазар. Мястото тотално ще се превърне в гето, мисля че всички, които са минавали от там вечер знаят за какво става дума.

 

Създаването на такива капсулирани зони, в които реално няма «културно многообразие», а напротив, има концентриране на фактори, които по силата на логиката на затворената общност, развиват панарабистки настроения, които много често кореспондират и с ислямистко-ухабитски вдъхновения, отнема възможността за реална интегрирация.

 

Това в комбинация и с липсата на гранична ограда, на контрол, на национална политика, която да отсява реалните бежанци от множеството нелегални икономически имигранти, превръща града и държавата в някакъв разграден двор, който се администрира от организации, като споменатите по горе, които провеждат политика, която е в разрез с националната ни сигурност интерес.

 

Българската общественост, в годинитеq когато ислямсткия тероризъм не е просто имагинерна заплаха, а емпирично доказана реалност, пред която сме изправени и всекидневно я преживяваме, трябва да вземе отношение, да присъства на това «обсъждане» и да отнеме правото на чужди сдружения и организации да налагат волята на техните рецепиенти у нас.

 

 

Ако настина има гражданско общество, то те трябва да се съобразят с неговата позиция, а не да я маргинализират снизходително, внушавайки, че обществото не е дораснало за «благородните» им цели, които обаче не отговарят на приоритетите на тукашната общност.

 

 

Все още сме държава, която защитава интереса на собствените си граждани, колкото и формален да е суверенитетът ни.

 

Идете на обсъждането и заявете позиция, моля ви!

 

Ето и самата покана, която Червената къща и Гьоте институт са отправили на три езика — български, английски и арабски:

 

 

«Павилион 19: Между хората и културите — Създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа

 

ПОКАНА

 

За какво и за кого е поканата?

 

Центърът за култура и дебат «Червената къща „Андрей Николов» отправя покана към артисти мигранти, артисти бежанци и артисти, вълнуващи се и ангажирани с темите на миграцията и бежанския процес — музиканти, поети, писатели, художници, режисьори, танцьори, актьори — за участие във фестивал на културата и изкуствата на мигранските общности.
Поканата се отнася и до идеи за представяне на кулинарните традиции и практики на общностите на участниците.

 

Кога и къде?

 

Фестивалът ще се проведе през октомври 2016 година в София: в Павилион 19, в откритите пространствата на Женския пазар, в Гьоте-институт България и в Червената къща. На фестивала ще бъдат представени театрални, танцови и музикални спектакли, изложби, книги, музикални проекти и кулинарни традиции и практики.

 

Какво е нужно да направите?

 

Да ни изпратите кратко описание на предложенията си (идея/концепция, автор/и, режисьор, участници; лице за контакт и координати за връзка с вас) до pavillion19@redhouse-sofia.org.

 

Координатори на проекта: Мартина Станева-Антонова, моб. 0898249070 и Антоний Дончев, моб. 0884119668.

 

Краен срок за изпращане на заявки: 28 август (неделя) 2016.

 

Очакваме Ви!

 

Фестивалът е част от дейностите, ккоито Червената къща в сътрудничество с Гьоте-институт България и СО Район «Възраждане» осъществяват по проект «Павилион 19: Между хората и културите: Създаване на пилотен модел за работа с мигранти и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа «, с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016.»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;