САЩ се подготвят за състезанието в световните води с Русия, която доминира в Черно море, както и с Китай, който създаде изкуствени острови в Южно-Китайско море, пише американското онлайн-издание The Daily Signal.

 

«За първи път от 25 години американският флот очаква завръщането си в състезанието между свръхдържавите в морето»,- заяви контра-адмиралът от ВМС на САЩ Майкъл Маназир по време на слушанията в Комитета на палатата на представителите.

 

 

Според Маназир, ВМС на САЩ са готови да противодействат на този призив в най-близко бъдеще, но в дългосрочна перспектива позицията на американския флот може да се влоши, ако не получат финансиране за модернизация и експлоатация на морските съдове.

 

 

Контра-адмиралът също представи план за подкрепа на глобалното присъствие на ВМС (Optimized Fleet Response Plan), разработен от командването на флота.

 

 

Благодарение на тези разработки, САЩ успяха да разположат в Близкия Изток самолетоносачът «Хари Труман»  (USS Harry S.Truman), добавя един от авторите на доклада.

 

 

Главната особеност при разполагането на «Хари Труман» е неговото позициониране: той е разположен в източната част на Средиземно море. Американските самолетоносачи не са се появявали там от 2003 година — след операция «Свобода на Ирак» през 2003 г. ВМС на САЩ не са провеждали толкова мащабни маневри.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;