Рускинята Ирина Баракят е ранена в Сирия, прикривайки с тялото собствените си деца от попадналия в къщата снаряд: жената е с откъснати крак и китка на дясната ръка.

 

Жената живее в Сирия вече 13 години, тук са родени двамата й сина и дъщеря, която неотдавна навърши пет години. В деня, в който около масата се събрало цялото семейство и роднини на мъжа й Ахмед, през прозореца влетяла бомба, изстреляна от «шейтан-оръдие» (самоделно оръдие).

 

 

«Тъкмо седнахме, дори не успяхме да си кажем «Здравейте» един на друг и изведнъж настана огромен грохот. Не може да се опише с думи. Такъв грохот не съм чувала никъде. Не мога да го сравня с нищо», — спомня си Ирина.

 

 

«Снарядът влезе в стаята през прозореца. Изхвърли ме встрани. Само видях, как Ирина подскочи, опитвайки се да отблъсне снаряда, прикривайки с тялото си сина си», — разказва пред журналисти братът са мъжа на Ирина.

 

 

«Голяма осколка попадна в десния й крак — наложи се да го ампутираме до коляното. Ампутирахме също и китката на дясната й ръка. За съжаление, не можахме да направим нищо с продължаващото загнояване. Сериозно пострада и левият й крак. Правим всичко възможно. И макар при нас постоянно да изключват електричеството, тук в болницата има електрогенератори», — поясни пред журналисти завеждащият хирургичното отделение на болницата в Алепо Усама Бабери.

 

И лекарите, и роднините на Ирана твърдят, че саможертвата на жената е спасила живота на децата й.

 

 

«Какво да правя, около мен бяха сина и дъщеря ми, дори не съм се замислила за собствения си живот. Скочих върху тях и поставих ръката и крака си напред, за да закрия децата си», — разказва рускинята.

 

 

 Синът на Ирина има няколко сериозни рани, но животът му е вън от опасност, а състоянието на Ирина вече е стабилно.
«Малките деца не пострадаха, защото Ирина пое удара върху себе си. Бихме искали да я изпратят в Москва в добра болница и да я подложат на подходящо лечение. Ние в никакъв случай не омаловажаваме професионализма на сирийските лекари, но все пак по време на война може би нямат достатъчно лекарства и най-добрите лекари отдавна са напуснали страната. Затова бихме искали Ирина да се лекува в Русия», — каза пред журналисти една от приятелките на Ирина Наталия Троцкая.

 

 

 

Приятелките всеки ден помагат на рускинята в болницата.

 

Руската общност в Сирия събра необходимата сума за лечение и лекарства за Ирина в Сирия. Но роднините и близките се надяват, че най- квалифицираната медицинска помощ тя ще получи в Родината.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;