Комисията на Ричард Паунд, която води разследване на допинг-скандала с руската лека атлетика, не намери доказателства, че руската държава се е намесвала в работата на Общоруската федерация по лека атлетика.

 

Такова изявление направи ръководителят на Световната анидопингова агенция (WADA) Крейг Риди.

 

Глава WADA: Российские власти непричастны к допинговому скандалу в лёгкой атлетике

 

«Разглеждайки резултатите и доклада на Паунд, мога да кажа, че комисията не намери никаква намеса на държавата»,  цитира РИА Новости думите на Риди, който говори по време на сесията на Международния олимпийски комитет.

 

 

Ричард Паунд е ръководител на независимата комисия към WADA, през ноември 2015 година излезе с доклад, посветен на разследването на допинговите нарушения и корупционните скандали в леката атлетика.

 

 

В документа имаше данни за манипулациите спрямо руските лекоатлети относно допинг-пробите, а също обвинения към бившия президент на Международната лекоатлетическа федерация Ламин Диака за допускане на корупция и употреба на допинг.

 

В същото време немският журналист и автор на филма за допинга в руския спорт по канал ARD Хайо Зеппелт  се опита да провокира почетния председател на ОКР, почетния член на МОК Виталий Смирнов.

 

 

Според данни от средствата за масова информация, инцидентът се е случил след обсъждането на допускането на руските спортисти до Олимпиадата в Рио де Жанейро.

 

Зепелт нееднократни пита Смирнов, покровителства ли правителството на Русия програмата за допинг в страната.

 

 

«Не е истина, че руското правителство поддържа използването на допинг. Това не е вярно на 100 %…Ако искате, мога да участвам в поредния Ви филм, за да се изясни всичко това», — цитира ТАСС думите на Смирнов в отговор на въпроса Зепелт.

 

 

След това Смирнов се опита да се върне на заседанието на сесията на МОК, но Зепелт продължи да вика и да му задава провокативни въпроси.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;