САЩ продължават да възпрепятстват руската хуманитарна инициатива в помощ на жителите на град Алепо в Сирия.

 

Причината за недоволството на Вашингтон е това, че руската войска, заедно със сирийската армия, откриха няколко хуманитарни коридори, чрез които мирните жители могат да напуснат града.

 

 

Руснаците се опитват да спасят гражданите. Русия доставя хранителни продукти и лекарства на хората от Алепо. Освен всичко останало, те доставят например така нужния инсулин за болните, без който те не биха могли да оцелеят.

 

Но умерената опозиция с подкрепата на САЩ възпрепятстват хуманитарната операция. Руският вертолет МИ-8 с трима членове на борда и двама офицери от Центъра за примирие бе свален в провинция Идлиб на 1 август. Вертолетът се е връщал в авиобаза Хмеймим след доставката на хуманитарен товар за Алепо.

 

 

 

В последно време се забелязва увеличаване броя на гражданите от обсадените райони, които загиват в резултат на въздушните удари на САЩ.

 

 

Авиоударът в населеното място Хандур на север от Манбидж на 28 юли стана причина за гибелта на 45 граждански лица, включително жени и деца.

 

 

Бомбардировката е била осъществена над многолюден уличен пазар. На следващия ден Ислямска държава, която все още контролира някои райони в града, публикува видео, показващо последствията от удара от въздуха.

 

Това не е първият случай, когато операция под ръководството на САЩ завършва с жертви от страна на гражданското население. Централното командване на САЩ обяви, че ще проведе вътрешно разследване, защото през последните две седмици в резулта на въздушните удари на коалицията са загинали над 100 мирни жители.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;