Заплахата за джихад към Русия е свързана с успехите на сирийските правителствени сили, които успяха да обкръжат отрядите на опозицията в Алепо, — така счита директорът на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров.

 

 

Падането на втория по големина град в Сирия ще донесе на президента Асад най-голямата за последните години победа в гражданската война.
Операцията по завземането на Алепо, която се подготвя от правителствените войски, може да има сериозни последствия и в отношенията между ключовите външни играчи, въвлечени в процеса.

 

 

Вероятният разгром на основните сили на въоръжената сирийска опозиция, обкръжена в Алепо, ще стане преломен момент във войната, ще означава фактическа победа на Асад.

 

 

Подобен сценарий прави безсмислено връщането на Дамаск на мирните преговори: те могат да се водят само за капитулацията на опонентите на режима.

 

 

Всъщност, залозите в Сирия в момента са много високи, в Алепо е обкръжено цялото кълбо от терористични групировки, започвайки от «Джебхат ан-Нусра» и завършвайки с частите на ИДИЛ.

 

 

 

В тази обстановка заплахата за джихад срещу Русия е напълно логична стъпка.

 

Припомням, че според различни оценки, в Сирия на страната на терористите воюват няколко хиляди граждани на Русия и страните от СНГ. Точно на тях разчитат идеолозите на джихада.

 

 

В тази ситуация трябва да направим това, което направиха вече някои държави. В края на май парламентът на Холандия гласува за лишаване от холандско поданство на имащите двойно гражданство лица, които са приобщени към ИДИЛ и са се заклели във вярност на групировката.

 

 

В Австралия парламентът още миналата година прие закон, според който имащите двойно гражданство австралийци, които са заподозрени в терористична дейност, ще бъдат лишени от австралийско гражданство.

 

Русия също трябва да лиши от задгранични паспорти тези граждани на страната, които воюват в Сирия.

 

 

Реакцията ни трябва да е жестока, в рамките на руското законодателство, към тези, които се връщат от Сирия. Част от тях са професионални убийци. А с това последното се изчерпват всякакви обяснения в защита на обратната теза.

 

 

Трябва да помислим за защита на гражданите на Русия, намиращи се зад граница.

 

 

Считам, че руснаците трябва да се въздържат от пътувания в Турция, Тунис и Египет. Трябва да се помнят терористичните атаки в Париж и Ница, при това преди за платим туровете си в Близкия Изток. Не, не са безопасни.

 

 

 

Трябва да се замислим съвсем сериозно за помощ за завземането на Рака в Сирия. Борбата с тероризма се свежда до разгрома и унищожаването на джихадистите. Това е посоката. Без пощада.

 

 

Терористите разбират прекрасно, че победите, които днес печели войската на Асад, не биха могли да се случат без подкрепата на Русия.

 

 

Затова трябва съвсем сериозно да се отнесем към заплахите на ИДИЛ.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;