Австралийският уличен художник Lushsux «облече» Хилъри Клинтън в никаб, с което предизвика недоволството на местните жители.
Никабът е част от традиционното облекло на мюсюлманските жени, което покрива лицето изцяло и остава само тесен процеп за очите. Традиционният му цвят е черен. В различните течения на исляма той се разглежда различно — за някои е допустим, за други задължителен. Обикновено започва да се носи през пубертета. Често предизвиква политически дебати, особено в Европа. Във Франция и Белгия съществува забрана за носенето на никаб (и редица други традиционни дрехи и религиозни знаци) на обществени места; в други държави съществува смесен режим
Властите в Мелбърн заплашиха художника с глоба, защото, освен в никаб, той нарисува Хилъри Клинтън в бански костюм, от който стърчат 100-доларови банкноти.
«Защо пък да не я облека в никаб? Ако направя това, то те не могат да кажат, че това е оскърбително, защото това ще е една красива мюсюлманка. Това няма да е Хилъри Клинтън», — споделя мислите си авторът.
«Ако вие считате това за оскърбително, то вие сте сексист, расист, ислямофоб, ксенофоб, некултурен и необразован фанатик», — написа той в социалните мрежи.
Освен Хилъри Клинтън художникът е нарисувал графити по улиците на Мелбърн и на Доналд Тръмп и на съпругата му Мелания.
Виж всички графити тук: https://www.instagram.com/lushsux2/

 

 

Тагове: ; ; ; ;