Терористичната организация Ислямска държава заплаши да спретне джихад в Русия, предаде агенция Ройтерс.

 

 

В неделя терористите публикуваха 9-минутно видео. В него участва мъж в маска, намиращ се зад волана на автомобил сред пустинята. Той заявява, че привърженици на групировката ще пристигнат в Русия и «ще убиват руснаци по домовете им», а също призовава «братята» да започнат «свещена война».

 

 

Както отбелязва Ройтерс, в момента е невъзможно да се установи авторът на публикуваното видео, но на материала се позовава акуант, който се ползва от джихадистите от ИДИЛ.

 

Трябва да се каже, че предпоставки за ръст на активността на ИДИЛ в Русия действително има.

 

 

Неслучайно през май директорът на ФСБ на Русия Александър Бортников на XV Съвещание на ръководителите на специалните служби заяви, че под оперативен контрол от руските спецслужби се намират 220 потенциални джихадисти.

 

 

Бортников добави, че тенденцията за терористични актове в света от смъртници расте. Той нарече сериозен проблем използването на интернет от бандитите за разпространение на агресивните им идеи.

 

 

На съвещанието в Петербург Бортников спомена за подготовката на терористични атаки в Русия от джихадисти, които се намират зад граница — във връзка с това на международно издирване са обявено над 260 човека.

 

 

Ръководителят на ФСБ отбеляза също, че в Русия има заплаха от изблик на терористична активност от страна на джихадисти, които масово се връщат от Близкия Изток.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;