САЩ не могат да изтрият успеха на Русия в Алепо, те признават погрешността на целта си да сменят режима в Сирия. Това заяви за ТАСС лидерът на комитета в Съвета на Федерациите по международни въпроси Константин Косачев, коментирайки призива на държавния секретар на САЩ Джон Кери към Москва и Дамаск да се въздържат от настъпателна операция в Алепо и твърденията на Пентагона, че САЩ няма да си сътрудничат по военна линия с Русия за Сирия.

 

 

«За американците е важна не динамиката на ситуацията в Сирия, а възможността да запазят своя монопол да решават съдбата на държавите и народите, — каза той. — За тях успешните действия на Русия и взаимодействието с въоръжените сили, подчинени на Асад, е само очевидно потвърждение на това, че тяхната изначална цел — свалянето на режима в Сирия — е била грешка, която само допълнително дестабилизира ситуацията в страната».

 

 

«Алепо е стратегически сюжет в сирийската история, една от крепостите на въоръжената опозиция. Ясно е, че там има хора, които са част и не са част от терористичните групировки. При всички случаи възстановяването на контрола над Алепо е сериозен елемент, който би укрепил позицията на Асад и неговите привърженици».

 

 

«Целта на САЩ е да дестабилизират ситуацията, за може после да се появят лоялните към Вашингтон ръководители. Същото САЩ успяха да направят частично в Ирак, но не успяха в Либия. Очевидно, че американците все пак се опитват да превърнат Сирия в част от своя исторически успех».

 

 

«Ситуацията в Сирия се развива крайно негативно. Липсата на взаимодействие между Русия и САЩ нека лежи върху съвестта на САЩ».

 

Косачев припомни, че Русия нееднократно е предлагала сътрудничество, но «американците не са в Сирия, за да работят там заедно с Русия, както става ясно».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;