Това, че САЩ преследват собствените си цели, концентриращи се около свалянето на режима на Башар Асад, а не борбата с международния тероризъм, вече е ясно на всички.
Съвсем неотдавна силите на западната коалиция, начело на която са САЩ, неясно по каква причини бомбардираха сирийско селце, близо до град Манбидж.
В резултат на нальота загинаха над 80 мирни сирийски граждани.
Тогава МВнР на Сирия изпрати писмо до Съвета за сигурност към ООН и до Генералния секретар на ООН с молба да се спрат «зверствата спрямо сирийските граждани».
После представителите на най-«хуманната» в света нация започнаха оглушителен протест срещу създаването на хуманитарните коридори за доставката на помощ на гражданското население в град Алепо.
Вашингтон се страхува, че от хуманитарните коридори ще се възползват обикновените граждани, за да напуснат града, което от своя страна ще подтикне останалите там представители на «умерената» опозиция да се предадат.
Вчера самият Джон Кери изрази сериозната си тревога и призова Москва да повлияе над Дамаск, за да спре настъплението към Алепо.
Държавният секретар на САЩ не на шега е разтревожен от това, че правителствените войски могат да превземат града, а Алепо е стратегически важен, макар и древен град.
Интересно е следното: Джон Кери изведнъж си спомни, че има някакви си мирни преговори в Женева, макар по-рано Вашингтон с голям скептицизъм да се отнасяше към този процес.
«Крайно важно е Русия, а и режимът на Асад да се въздържат от провеждането на настъпателни операции, а ние от своя страна ще настояваме опозицията също да се въздържа от подобни операции», — каза Кери.
Веднага, щом сирийската армия постигне видими успехи, това моментално предизвика недоволството на Вашингтон.
САЩ не се смущават дори от обстоятелството, че джихадистите от т.нар. «умерена опозиция» координират почти всичките си действия с ИД и «ан-Нусра».
САЩ отказват да признаят успешните и правилни действия на Русия в Сирия, защото това ще означава да признаят собствените си грешки и практическият погром, който пръскат в Сирия и по света.
Настоявайки за свалянето на Асад и залагайки на въоръжената опозиция, която с действията си почти по нищо не се отличава от ИД и «ан-Нусра», САЩ фактически ежедневно захранват световния тероризъм.
Стремежът на САЩ към монопол в международната политика довежда само до дестабилизация в много райони на света. Както виждаме, само действията на Русия могат да спрат този пагубен процес.
А. Василевский

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;