Министърът  на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще изиска екстрадирането на лице, свързано с терористичната организация на Фетуллах Гюлен, обвиняван за автор на неуспешния опит за държавен преврат в нощта на 15 юли, съобщиха турски медии.

 

Чавушоглу заяви това на  площада в Анталия, където бе проведен митинг в защита на демокрацията. В мероприятието участваха хиляди граждани. Министърът не уточни кого точно има предвид, но подчерта, че човекът е заминал точно преди метежа в България:

 

«В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България.

 

Някои от престъпниците, които се опитаха да  убият президента Реджеп  Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили — институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем», заяви още Чавушоглу.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;