DWN: Източна Европа снабдява Сирия с оръжие, а не иска да вземе бежанци

Дата на публикуване: 01 08 2016, 07:01


DWN: Восточная Европа снабжает Сирию оружием, а брать беженцев не хочет

Според изследването, проведено от Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) и Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), от началото на 2012 година страните от Източна Европа са експортирали в Сирия оръжие на стойност 1.2 милиарда долара, съобщава изданието.

 

«Крайната цел на всички самолети с оръжие на борда са американските военно-въздушни бази в Близкия Изток, — пише немското издание. — Получателите на товара са «Свободната сирийска армия», «Фронт ан-Нусра» и другите групировки, на които Западът оказва помощ».

 

 

Доставката на оръжие от източноевропейските държави изигра роля в това, че стотици хиляди сирийци се лишиха от живота си, а няколко милиона граждани на Сирия бяха принудени да потърсят убежище в Европа и съседни държави, констатира изданието.

 

«Без тези доставки на оръжие кризата с бежанците не би приела настоящите си мащаби».

 
Независимо  от това, че голям брой оръжие постъпи в Сирия от Чехия и Словакия, правителствата на тези държави не желаят да приемат бежанци, възмущава се изданието.

 

Твърдата си позиция по въпроса с бежанците президентът на Чехия Милош Земан обяснява с това, че в случая със сирийците става въпрос за мюсюлмани, т.е. за «организирано ислямско нахлуване».

Петя Паликрушева


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий