Ситуацията в източна Украйна не бива да се нарича «замразен конфликт», това заяви в интервю за Der Standard посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет.

 

«Напротив, ситуацията със сигурността се влошава», — добави той. 

 

Според него, примирието не се спазва:

 

«Наблюдателите от ОБСЕ и до днес имат проблеми с допускането им. В 90 % от случаите те не се допускат до контролираните от Русия територии. Неотдавна бяха свалени 3 безпилотни самолета. В два от тези случаи успяхме да получим снимки, които доказват, че това е било направено с помощта на оръжие руско производство. Русия е още твърде далече от изпълнение на задълженията си по Минското споразумение», — подчерта посланикът.

 

 

За да се застави Русия да спазва договореностите, «ние не трябва да не се поддаваме на аргумента, че санкциите не сработват и затова те трябва да се отменят», продължава Пейет.

 

«Напротив, ако санкциите не работят, те трябва да се ожесточат»,  подчерта той.

 

 

Според него наказателните мерки ще бъдат ефективни, ако Западът прояви единство по този въпрос.

 

 

Той припомни, че санкциите са въведени заради «най-грубо нарушение на европейските принципи на сигурността от края на студената война»:

 

«Не бива да променяме международните граници по насилствен начин».

 

Санкциите трябва да действат «докато Крим е окупиран от Русия», — добави посланикът.

 

Пайет отговори на въпроса за целесъобразността на провеждането на съвместни учения между САЩ и Украйна с цел регулиране на конфликта:

 

«Такива учения се провеждат приблизително от момента, в който Украйна получи независимост. Предположението, че Русия изведнъж е започнала да реагира изострено за нещо си, е нелогично. Тези учения се провеждат по покана на украинското правителство. Всички, които участват в тях, са поканени от Украйна — за разлика от руските военни в Донбас».

Петя Паликрушева

 

 


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;