Москва заяви, че хеликоптерът просто е доставял хуманитарна помощ на намиращия се в обсада град Алепо. В неделя Русия и Сирия обещаха да отворят четири нови хуманитарни коридори, за да достигнат до мирните жители, които се намират в капан в града.
В момента въстаниците воюват, опитват се да си върнат територията, която изгубиха в боевете със силите на Башар Асад.
Кореспондентът на CNN Матю Чанс следи развитието на събитията от Москва. 
Каква е новата информация за хеликоптера?
МАТЮ ЧАНС, старши международен кореспондент на CNN: Инцидентът се е случил в много отдалечена област в северна Сирия. Но в социалните мрежи вече има ужасяващи кадри, тела, които влачат…Виждате на екрана черния дим, който се издига нагоре от остатъците от вертолета.
Руското Министерство на отбраната потвърди, че това е руски вертолет Ми-8. Това е своеобразен работен кон, с помощта на който руските военни прехвърлят хора. Той може да се напълни с оръжие, това се случва често при такъв вид бойна обстановка.
Според Министерството на отбраната, на борда на вертолета е имало пет човека. Трима от тях  са членовете на екипажа, двама — офицери към Центъра за примирие, както го наричат в Русия. Този център се занимава с преговори между различи групировки в Сирия и се опитва да постигне прекратяване на огъня.
Кремъл потвърди информацията, че всички петима са загинали. За Кремъл това е трагично събитие, така нарекоха свалянето на вертолета. Тези, които са били на борда на вертолета, са загинали геройски, така се казва в изявлението на Кремъл, защото те са се опитвали да изведат машината встрани, за да минимизират броя на жертвите на земята. Така заяви прессекретарят на Кремъл.
Все още са много малко подробностите около случилото се. Знаем от изявленията на Министерството на отбраната, че вертолетът е бил свален от земята. Всички са загинали. И петимата военни са загинали.
 
Ако това действително е така, то този инцидент ще се превърне в най-голямата загуба от страна на Русия от началото на намесата й в сирийския конфликт през септември 2015 година.
 
— Русия говори за нови хуманитарни коридори, чрез които ще се помогне на хората, оказали се блокирани в града, който така активно обсъждаме. Може ли този инцидент да повлияе върху по-нататъшното развитие на събитията?
МАТЬЮ ЧАНС: На този етап не е ясно, как точно Русия ще реагира на това събитие. От началото на руската военна намеса в конфликта и до днес Москва не се е сблъсквала с толкова голяма човешка загуба. Не знаем точния брой руснаци, загинали в Сирия, но, според официални данни, броят е малък. А става дума за въоръжен конфликт. Така че е сложно да се гадае, как Кремъл и Министерството на отбраната ще реагират на случилото се.
Но се съмнявам, че те ще поставят под заплаха своите инициативи по отношение на Сирия, над които работят Министерството на отбраната и Министерството на външните работи на Русия.
Те подкрепят Башар Асад, искат да му окажат помощ, за да получи контрола над Алепо.
Руските ВКС подкрепят войската му, докато той обсажда Алепо. Сирийското правителство се опитва да измъкне от ръцете на въстаниците този град.
 Неотдавнашната инициатива си остава —  за отварянето на хуманитарни коридори, които да позволят на мирните граждани (много от тях живеят в големи лишения, намирайки се в Алепо) и въстаниците да напуснат града. Струва ми се, че инициативата ще си остане актуална, защото приоритетът в момента е контролът на правителството над този важен град — Алепо.
Съмнявам се, че Русия ще позволи тази загуба — колкото и трагична да е тя — да попречи на изпълнението на тази задача.
В ефир на 1 август 2016 г.
 
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;