Путин посети крайцера «Аврора»

Президентът на Русия Владимир Путин посети в Санкт Петербург в деня на Военно-морски флот крайцера «Аврора», предаде РИА Новости.

Той пристигна на крайцера на катер.

 

Качвайки се на борда, Путин разгледа горната палуба и други части от кораба. Командирът на  крайцера капитан 3 ранг Артьом Знаменщиков доложи на президента за хода на реконструкцията, а също представи концепция за реформа на Нахимовското военно-морско училище.

 

 

Посещението на легендарния кораб се излъчва пряко на Сенатския площад, където се бяха събрали хиляди жители на града, за да отбележат празника на ВМФ. В неделя на рейдовете на главните военно-морски бази на руския флот и на рейдовете на Нева в Северната столица са закотвени бойните кораби, подводниците, катерите и корабите за обезпечение на ВМФ, които участват в тържествените мероприятия.

 

 

Крайцерът «Аврора» e уникален исторически паметник на Русия, символ на Октомврийската социалистическа революция от 1917 година. Това е единственият кораб от руския флот, участвал в четири войни. От септември 2014 година той е в ремонт. Крайцерът се върна на мястото на вечното си пристанище на Петроградската крайбрежна улица в Санкт Петербург на 16 юли. За жителите на града той ще бъде отворен на 3 август. Предишният ремонт на кораба, който е създаден през 1903 г., бе извършен през 1984 г.

 

Директорът на Централния военно-морски музей Руслан Нехай съобщи, че експозицията на борда на крайцера е напълно готова за посетители.

 

«Всички експонати от музейната експозиция на крайцера са вече разположени. Цялата необходима подготовка е извършена», — разказа той.

 

 

 

«Аврора» премина през реставрация и ремонт в Кронщадския морски завод. Там бе извършен доков ремонт на корпуса на кораба, по време на който бе поправен пробивът над ватерлинията. Крайцерът вече е оборудван с нови системи за пожарогасене и сигнализация, осъществен е ремонт и боядисване на корпуса, възстановен е историческият интериор на вътрешните корабни помещения, поставена е нова система за видеонаблюдение.

В ремонта на крайцера взеха участие 17 предприятия. Броят на залите от експозицията на корабния музей е увеличен от шест до девет. В обновения кораб вече има медицински кабинет, помещение за свещеник, кабинет на офицерите, където е възстановен интериорът от началото на XX век. За посетителите ще работят шест тематични експозиционни блока. Сред тях са експозициите за историята и съдбата на «Аврора», служба и бит на личния състав на корабите от руския флот, историческите периода на крайцера по времето на Първата световна война, Октомврийската социалистическа революция и гражданската война.

 

 

Във времето, в което крайцерът е част от бойния състав на военния флот на Русия, той е преминал над 100 хиляди морски мили, участвал е в Руско-японската, Първата световна и Втората световна войни.

 

Артилерийският изстрел от носовото оръдие на «Аврора» е сигнал за началото на революционния щурм на Зимния дворец в Петроград на 7 ноември 1917 година.

 

От 1948 година корабът е на вечно пристанище.

 

До 1956 година той е учебна база за възпитаниците на Нахимовското военно-морско училище, после е преобразуван в музей.

 

Самият кораб е в състава на ВМФ на Русия, а музейната експозиция на борда му е под управлението на отдела за култура към Министерството на отбраната на Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...