Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп е подложен на нападки, защото той иска да спре конфронтацията с Русия, това счита американският експерт по Русия, почетният професор от Принстънския и Ню Йоркския университети Стивън Коен.

 

 

«Приближаваме се към ядрена конфронтация  с Русия по подобие на кубинската ядрена криза, както по руските граници, така и в Сирия. В американските медии няма никаква дискусия, никакви дебати за това. И изведнъж се появява Тръмп, който казва, че иска да спре новата студена война, иска да си сътрудничи с Русия в различни области. За мое изумление медиите днес са пълни с всякакви обвинения срещу него в духа на неомаккартизма, твърдят, че Тръмп е руски агент, че е «манчжурски кандидат», че искал да е клиент на Путин»,- каза Коен в събота в ефира на CNN.

 

 

«Тръмп иска нова американска политика по отношение на Русия. Отчитайки вероятната опасност, считам, че американските граждани заслужават дебати то този въпрос, а не това, което те в момента получават от медиите», — счита Коен.

 

«Да наричаш Тръмп «руски агент» е безразсъдно, голяма част от тези обвинения идват от привържениците на Клинтън. Те наистина трябва да бъдат спрени», — завърши Коен.

 

 

 

Миналата седмица щабът на Клинтън обвини Тръмп, че той уж е помогнал на руските хакери, които са заподозрени за взлома на сървъра на Демократическата партия.

 

Тръмп отхвърли обвинението и в отговор предложи на руските хакери да намерят и публикуват десетките хиляди електронни писма, които са изчезнали от пощенския сървър на Хилъри Клинтън от времето, когато тя беше държавен секретар на САЩ.

 

След това демократите заявиха, че Тръмп поощрява шпионажа от страна на чужди държави, дори обвиниха Тръмп в държавна измяна. Самият Тръмп заяви, че неговият апел към Русия е само саркастична шега.

 

Кубинската криза през 1963 г. постави СССР и САЩ на ръба на ядрената война, но дипломатическите усилия помогнаха да бъде избегната заплахата.

 

Маккартизмът е епоха на радикални антикомунистически настроения в САЩ през 1940-те и 1950-те години, съпроводени от засилен «лов на вещици» в американското общество.

 

«Манчжурският кандидат» е обозначение на предполагаем агент на влияние на чужда държава, по името на известен филм от 1962 година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;