Independent: Подготвя се ново поколение терористи от ИД

Independent: Подготвя се ново поколение терористи от ИДТерористите от Ислямска държава тренират деца на чуждестранни бойци в Сирия и Ирак, за да направят от тях «следващото поколение» джихадисти.

 

Това пише британското издание  The Independent, позовавайки се на европейските правоохранителни органи.

 

Правоохранителите са разтревожени, защото осъзнават, че броят на момчетата в редиците на ИД ще расте. Европол публикува доклад, в който деца, израснали в редиците на ИД, са описани като «особен проблем».

 

Радикалите, върнали се от Сирия и Ирак в родните си държави, ще оказват подкрепа, набирайки средства за терористите, ще вербуват нови кадри, ще осъществяват противозаконни действия, се казва в статията.

 
В момента на територията, завзета от ИД, има над 50 деца и около 31 хиляди бременни жени.

 

По-рано в социалните мрежи джихадистите нееднократно публикуваха снимки на собствените си деца, обкръжени от символиката на ИД и оръжия. ИД публикува и чудовищни пропагандни видео материали, на които се виждат деца в ролята на палачи.

 

 

Главатарите на ИД възприемат децата като важна съставна част от «успеха» на групировката и ги считат за най-добрите и още по-безпощадни бойци на бъдещето, защото от ранно детство у тях се занижава чувствителността в резултат на «идеологическата обработка на съзнанието», пише изданието, позовавайки се на аналитици.

 

Родителите, които са успели да се измъкнат от контролираните от ИД територии, разказват, че на техните деца «са им промивали мозъците» в училищата. Някои от уроците са били предназначени за изработка на бомби, при други децата са били изпращани у дома с кукли, облечени в оранжеви роби, които те трябвало да обезглавят, се казва в статията.

 

«Децата и днес са заплаха, но тя ще се превърне в значително по-голяма в бъдеще. Образователната идеологическа обработка на ИД възпитава в ненавист към Запада и обявява всички други държави за незаконни. Децата нямат никакъв достъп или спомени за други идеи», — цитира изданието старши научния сътрудник Никита Малик от Quilliam Foundation

 

Както отбелязва Малик, европейските правителста, в частност британското, няма никакви програми за превъзпитание и преобучение на децата на джихадистите, особено ако те нахлуят като поток в Европа след унищожаването на Ислямска държава.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...