След атаките на терористите от Ислямска държава сирийският град Алепо напълно промени вида си. От улиците, домовете и джамиите практически не остана нищо.
Отново публикуваме снимки от Алепо преди о след военните действия.
Город на руинах: Алеппо до и после атак террористов

 

 Алепо е един от сирийските градове, който най-много пострада от войната. До 19 век той част от Великия път на коприната, затова неговият исторически център беше изключителен.

 Припомняме, че Министерството на отбраната на Русия заедно с правителството на Сирия започна мащабна хуманитарна операция за оказване помощ на Алепо. Властите на САР разпространяват сред местните жители листовки със схема за безопасно излизане от града и инструкции.

 Специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че организацията внимателно е проучила данните за хуманитарната операция на Русия в Сирия в Алепо. ООН подкрепи въвеждането на 48-часово хуманитарна пауза.

 «Алепо има първостепенно значение за всички участници в конфликта, защото това е изключително важен икономически и търговски център, който се намира на кръстопът на търговските пътища, заема важно геополитическо положение. Контролът над Алепо ще позволи да се контролира не само целият север в Сирия, но и територията, която граничи с Турция, районът, в който живеят кюрдите и територията на северо-западен Ирак. Това е доминиращ център на региона. И за правителствените войски, и за техните противници, и за Турция, Саудитска Арабия, САЩ  контролът над Алепо — това е ключът към Сирия и региона около нея»,- заяви директорът на Института за политика към МГГУ «Шолохов» Владимир Шаповалов.

 Експертите твърдят, че завземането на Алепо ще сложи край на войната в САР.
«Освобождаването на Алепо фактически означава освобождение на Сирия», — каза политологът Маис Курбанов

Тагове: ; ; ; ; ;