Близо 30 000 подкрепящи президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган се събраха в град Кьолн в Германия на мероприятие срещу неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция, съобщи Це Де Еф.
Демонстрацията стартира  с националните химни на Турция и Германия,  минута мълчание в памет на загиналите по време на опита за военен преврат, при който умряха над 270 души. Мотото на мероприятието е: «Да на демокрацията, не на преврата», допълва ДПА.
Участие взеха много турски политици, включително министърът на спорта. Събитието се охранява от 2 700 полицаи, включително осем водни оръдия, съобщи БНР.
Планираната видеовръзка с Анкара и реч на Ердоган не бе осъществена от съображения за сигурност. Говорителят на турския президент Ибрахим Калън разкритикува Германия. Той подчерта, че Турция е «любопитна каква е истинската причина» за забраната. Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик написа в туитър, че решението на германския съд противоречи на европейските демократични ценности и свободата на словото.

Тагове: ; ; ; ;