«А ако няколко месеца след Олимпийските игри се окаже, че недопуснатите спортисти от Русия са били неправилно изгонени? Ако руснаците докажат, че два пъти за една и съща вина не може да се наказва, защото тази норма фигурира в законодателството практически на всички страни?» — задава резонните си въпроси британското издание  TheGuardian по повод допинговия скандал във връзка с Олимпийските игри.

 

«А ако тестът за допинг на руските спортисти  се окаже отрицателен — тогава какво?» — пита изданието.

 

И само отговаря:

 

«Ако руснаците тръгнат на съд…? Ще се окаже, че спортистите, които обвиниха в употреба на допинг само на основание изявленията на комисията на Макларън, която не носи отговорност за думите си, е трябвало да участват в Олимпиадата. И те там не трябва да бъдат статисти или туристи, а претенденти за медали, в това число златни. Страшно е да се помисли дори, на какви суми ще бъде оценена вредата, причинена на спортистите, на държавата, която те представляват, на спонсорите, които са вложили толкова средства в атлетите. Единствената форма на извинение в този случай ще бъдат парите. Огромни пари».

 

 

За да се разбере в каква история напъхаха международното олимпийско движение политиците, пожелали да изхвърлят с всички възможни средства Русия от международния спорт, се досетиха и от испанското електронно издание El Confidencial.

 

«Президентът Путин, обръщайки се с напътствени думи към своите олимпийци, каза, че недалновидните политици не искат да напуснат света на спорта, — се казва в редакционната статия. — Ценността на медалите, които ще бъдат спечелени от конкурентите на Русия, в този случай е рязко девалвирана».

 

 

«Руският лидер каза, че неговата страна не може да се съгласи на неоснователната дисквалификация на спортистите, които нямат в своя спортен паспорт нито едно доказателство за употреба на допинг. Той нарече ситуацията открита дискриминация и заяви, че справедливостта ще възтържествува».

 

Вестникът обръща внимание на това, че Путин не е използвал термина «надяваме се», което би могло да е свидетелство за слабата позиция на руските специалисти в областта на юриспруденцията.

 

«Путин подчерта, че Русия ще възстанови доброто си име само в полето на закона. И от това следва трактовката: ние имаме почти всичко, за да атакуваме тези, които незаконно ни обвиниха или са решили да ни накажат два пъти за една и също нещо», — резюмира изданието.

 

 

Това е становището и на  Guardian:

 

«Руската плувкиня Юлия Ефимова вече заяви, че ще подаде апелация срещу решението на МОК, в което се казва, че руските атлети, чийто срок на дисквалификация вече е завършил, не могат да участват в Игрите. Според нея, това е повторно наказание за една и съща грешка. Особено на фона на това, че спортистите на други държави, чийто срок на дисквалификация вече е преминал, участват в Олимпиадата. Ефимова е четирикратна световна шампионка и шансовете й за победа бяха големи, а значи сумата за компенсация ще бъде огромна».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;