Догонването на събитията се дължи на факта, че демокрацията не е устроена за война, още повече терористична. Сега сме в ситуация Варварите са пред вратите. Дайте да приемем закони за борба с тероризма, за да се ограничи демокрацията! Този коментар направи в предаването „12+3“ журналистът Иво Иванов от Българското геополитическо дружество, в отговор на въпроса кое прави либералните общества толкова уязвими за тероризма.

 

Иванов даде пример с Израел, където по думите му са свикнали с такъв тип събития и подобно напрежение, а относно медийните реакции си имат кодекс как се действа в подобни ситуации:

 

Първото правило трябва да бъде да не се всяват паника и внушения, които не винаги са точни. Краят на света се отлага. Медиите се хранят от сензации, а търсенето на сензации на всяка цена играе в полза на терористите. Не става дума за криене на информация, а всеки журналист по съвест и разбиране да подхожда към темата.

 

Ние смятаме, че времето започва от нас, а либералното общество, което имаше своя Бел епок през последните 25 години, сега изведнъж се стресира от терора. До 80-те терорът съвсем не бе непознат за Западна Европа, продължи анализа си Иво Иванов и нарече тероризма част от опита за сплашване на обществото. Имаме един глобален враг, който се опитва да се намеси в голямата геополитическа игра, отбеляза още журналистът, според когото конфликтът, започнал на 11 септември, не е в основата на днешните събития, а е тлеел отпреди това:

 

Той е заложен от неща, които са извън всекидневието на западните политици. Всичко, което наблюдаваме, е част от една глобална криза в исляма, който като млада религия все още не е преживял своите процеси на реформация и контрареформация, но в един отворен свят. Болката и проблема на исляма като религия е, че е трудно отделима от политиката.

 

Живеем в съвремие, в което дехуманизацията е грамадна. Машинките и екранчетата заместват възпитанието, а всичко това създава луфтове, заяви още Иво Иванов:

 

 

С тази проповядвана култура на насилие, с това „електронно средновековие“, броят на подобни личности ще се увеличава. Далеч сме от хармонично развитите личности, които възпитавахме по времето на социализма.

 

 

Майката на френския джихадист, заклал свещеника в Нормандия, е учителка по литература. Има възрастова психология – този авантюризъм, присъщ на младите и желанието им да се противопоставят, може да е неадекватно, но това е форма на техния младежки бунт.

 

 

Иванов каза още, че по-старите поколения емигранти, които са създали свои общности в съответните държави, имат свои установени отношения с властите, които обаче не отговарят на представите на по-младите, които търсят друг тип проповедници на исляма. Запитан за липсата на религиозност у някои извършители на терористични актове, журналистът поясни:

 

 

Когато е най-притисната, «Ислямска държава» не изпраща хора през граници, а ги вербува чрез съвременните комуникационни мрежи, подстрекава ги да направят нещо и се стига до ексцесии като в клуба във Флорида. Хората, които се сражават за ИД, са наемници на заплати. Винаги можете да наемете 1000-2000 души, които да свършат черната работа.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;