Върховният касационен съд регистрира Политическа партия ДОСТ.

 

Съдът отмени отказа на Софийския градски съд да стори това.

 

Градският съд отказа вписване на партията с мотива, че тя се създава на етническа основа поради преобладаващия брой учредители с турски имена и поради етимологията на думата ДОСТ — «абревиатура с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход — «приятел».

ВКС обаче не споделя тези съображения на първата инстанция.
Мотивите на съдиите са следните:
тезата за вероятни действия на етническа или верска основа е само хипотетична, както е и произволен изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записани в устава на партията.

 

По повод решението на ВКС Люкфи Местан, председател на партия ДОСТ каза следното в предаването «12+3»:

 

«Решението на ВКС да регистрира ДОСТ е добра новина за България»

 

«То реабилитира доверието в страната като правова държава и доверието на последователите на новата партия, че в България като страна от ЕС конституцията и законите се прилагат еднакво за всички субекти – едно усещане, което с решението си СГС успя да дискредитира.

 

Решението е добра новина за България, защото с целите си новата партия се явява нов силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена евроатлантическа държава. Освен проевропейска и пронатовска, ДОСТ ще бъде и откровена антиолигархична партия=

 

Обвиненията, че ДОСТ ще бъде етническа партия като абсолютно неоснователни.

Политическият мегдан за истинско политическо съревнование за спечелване на доверието на българските граждани в Турция е отворен за всички партии.

 
Нека излезем пред тях с политическите ни послания, а която политическа сила спечели доверието им ще спечели и техния глас. Тези избиратели не принадлежат априори на една политическа сила.

 

България след изборите на 6-ти ноември трябва да има за президент евроатлантик, който ще бъде още по-силен продължител на еднозначно правилната политика, водена от сегашния президент Росен Плевнелиев.

 

Би било прекалено елементарно да гледаме на тези избори като на преброяване на гласовете и измерване на политическата ни тежест в българското общество.

 

Ако не сме убедени докрай в профила на кандидатите, естествено е да имаме и наши кандидати за президентския вот».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;