Членът на Републиканската партия и действащ спикер на Палатата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Райър и други републиканци осъдиха предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори, пише Time.
При това, те не започнаха да критикуват Доналд Тръмп, който преди това призова Русия да хакне пощата на Хилъри Клинтън.
«Русия се управлява от лъжлив бандит, тя е глобална заплаха. Путин трябва да стои по-далече от тези избори», — констатира прессекретарят на Пол Райън Брендън Бак.
Както е известно, в момента ФБР провежда разследване по делото за взлома на електронната поща на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, за което се обвинява руското правителство, припомня изданието.
На фона на това разследване по време на своята последна пресконференция Доналд Тръмп заяви:
«Русия, ако ме чуваш, надявам се, че ще успееш да откриеш тези същите пропаднали 33 хиляди електронни писма. Считам, че нашата преса ще те възнагради щедро. Да видим дали ще успееш».
По-късно той повтори привива си, но в по-изящна форма, на своя профил в Туитър:
«Ако Русия или която и да е друга държава или лице има на разположение тези 33 хиляди писма на Хилъри Клинтън, вероятно е добре да ги споделят с ФБР!»
Губернаторът на Охайо и бивш кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Джон Кейсик разкритикува Хилъри Клинтън за използването на частния й пощенски сървър за служебна кореспонденция, но подчерта, че Путин не е приятел на Америка.
«Хилъри Клинтън постави под заплаха нашата сигурност, но Путин не ни е приятел, чуждата намеса в американските избори е недопустима», — написа той в Туитър.
А бившият спикер на Палатата на Представителите Нют Гингрич защити Доналд Тръмп, се казва в статията:
«Струва ми се, че нашите СМИ повече се огорчават от шегата на Тръмп за руската хакерска атака, отколкото от факта, че личният сървър на Хилъри се е оказал уязвим за Русия, — отбелязва той. — Щом Хилъри ни каза, че става дума само 33 хиляди лични писма, то как тяхната вероятна публикация може да бъде проблем за националната ни сигурност?»
Що се отнася до губернаторът на Индиана Майк Панс, то той реши да тръгне по друг път, заплашвайки Русия «със сериозни последствия», ако по нейна вина е извършен взломът на демократите, пише Time.
«ФБР ще изясни кой стои зад този взлом, — подчерта губернаторът. — Ако се окаже, че това е Русия и че тя се намесва в нашите избори, уверявам ви, двете партии и правителството на САЩ й гарантират сериозни последствия».
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;