В решителния момент режисьорът Евгений Михайлов лъже в писмо, че у нас за нея няма «народна подкрепа», а правителството я било номинирало под ляв натиск. И то в момент, когато президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов участват в нейната кампания и водят разговори за решаващия етап на гласуването на ООН, пише “24 часа”.

 

Щастлив ли е политикът Евгений Михайлов?

 

Срамна кореспонденция изуми десетки чужди дипломати в Париж и Ню Йорк, пише «Гласове»

Бившият депутат Евгений Михайлов разпрати писмо срещу българския кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и до всички посланици в ЮНЕСКО.

В писмото се казва, че комунистическото минало на Бокова е смущаващ факт и се прилагат всички негативни публикации спрямо нея през последната година у нас.

Режисьорът Михайлов си позволява да говори от името на българите, обяснявайки че кандидатурата на Бокова била «изненадваща и разделила собствената й страна! «Народната подкрепа на практика не съществува», твърди още той.

Режисьорът Михайлов обяснява на посланиците на 58 държави, които два пъти избраха с болшинство Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, че у нея има «липса на почтеност и че е управлява ЮНЕСКО «лошо и разсипнически»!

58-годишният политик е режисьор на известниия филм «Сезонът на канарчетата», но истинската му популярност идва с т.нар. «танкова касета», в резултат на което Петър Младенов подаде оставка.

На 8 юни 2016 г. известни французи се събраха в посолството ни в Париж, за да дадат публична подкрепа за Ирина Бокова.

Жан-Мишел Жар

Клаудия Кардинале

Катрин Лалюмиер

Едит Кресон

С открита подкрепа, на българска територия дойдоха световни интелектуалци като Жан-Мишел Жар, Клаудия Кардинале, Катрин Лалюмиер, бивш зам.-председател на Европейския парламент, Едит Кресон, бивш премиер на Франция.

В България я подкрепят хора като Соломон Паси, Вежди Рашидов, Стефан Данаилов, Стефан Воденичаров, Андрей Райчев, всички български творчески съюзи.

Писмото на Михайлов е възмутително, защото се появява в решителен момент от надпреварата за поста Генерален секретар на ООН — гласуването във Съвета за сигурност. Това е най-важният момент и досега Ирина Бокова се представя повече от добре. В такъв момент нациите се обединяват. При нас дяволът си почива, защото ние сами се топим във врелия казан на ада.

Когато Бокова стана първа сред жените кандидати за ООН и влезе в тройката на отличниците са поста, имаше хора и медии, които веднага възкликнаха — представи се зле! Направиха го с необяснимо удоволствие!

А Бокова всънщост води, защото е първа сред дамите, а негласният консенсус вероятно този път ще избере жена от Източна Европа за шеф.

Ето какво казват някои известни българи за написаното от Евгени Михайлов:

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ:

«Децата не отговарят за родителите си»

«Аз като историк ще припомня старото римско правило, че децата не отговарят за делата на родителите си. Явно г-н Михайлов го е забравил. Не знам какви са неговите родители, но ако правилно си спомням, той е възпитаник на Московския киноинститут».

Георги Първанов, АБВ:

«Това е долна завист»

«Ирина Бокова спечели поста в ЮНЕСКО в жестока конкуренция и с внушителна подкрепа. За два мандата тя има безспорен авторитет и никой не се сети да коментира миналото ѝ. Подобна позиция, каквато имат няколко души в България, е израз на най-долна завист. Гнусно е. Няма друга нация, която може да си направи такова нещо».

Кристиан Вигенин, БСП:

«Шансът ѝ е много добър»

«Това е най-голямото падение на българин и политик в най-новата българска история. Подобни международни доноси в решителен за България момент могат да послужат единствено за медицинска диагноза на автора. Пожелавам здрави нерви на Бокова и мъдрост на хората, които ще имат последната дума. Шансовете й остават много добри въпреки всичко».

Иван Гранитски, поет и издател:

«Връщат ни към мрачното време на омразата»

«Изненадан съм. Такъв тип постъпки са недостойни и не носят добро за България. Те ни връщат към мрачни времена на омраза и злоба. Имама шанса българка да стане генерален секретар на ООН и сами правим така, че да я провалим. Такова поведение не ни носи добър имидж пред света. Жалко, много жалко».

 

Проф. Христо Пимпирев: «Да подкрепим Бокова!»

«Подкрепям Ирина Бокова, тъй като тя е единствената българка в момента на толкова висок международен пост — при това избрана, а не назначена, от над 190 страни. Така че тя има много голям аванс в състезанието за генерален секретар на ООН, който не бива да се изпуска».

«Трябва да подкрепим българката Бокова! Стига сме изпадали в черна завист! Стига доноси срещу една достойна българка, постигнала толкова много!»

 

Андрей Райчев, социолог: «Сезонът на канарчетата отдавна свърши»

 

«Изглежда, г-н Михайлов си мисли, че сезонът на канарчетата продължава. Но сезонът на канарчетата свърши мнооого, много отдавна. Това е методът, по който по-големите гадове измежду ченгетата замазваха предишния си живот и измолваха новата власт да ги обича. Това е гнусотия».

«Мотивът е смесица между омраза и страх. Омраза към Бокова и страх, че тя ще спечели. Не е само г-н Михайлов тук. Вчера четох “цитат” от националното радио, че се е състояло второто гласуване, което не е вярно, че Бокова е пак трета, но че второто гласуване ще бъде на 5 август! Действително омразата оглупява човека!»

 

Вежди Рашидов, министър на културата: «Да се научим да се обединяваме»

«Хубаво е да се научим да се обединяваме, когато става въпрос за национални приоритети. Когато няма друга кандидатура и когато касае България, българите трябва да се научим — в името на тези 8 букви да се събираме на едно място и да защитаваме българския интерес.

Жалко, че докато светът се глобализира, ние отново търсим пътища за разделение. Етносите и цветовете нямат никакво значение, когато става въпрос за авторитета на българската държавност».

 

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по въпросите на културата, образованието и спорта: «Има защо да сме благодарни на Бокова»

«За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”, е писал Иречек през 1881 г.

А всички има защо да сме благодарни на Ирина Бокова и на ЮНЕСКО за това, което се случи на София и на България — столицата ни стана град на киното, и то в конкуренция с Лос Анджелис. Приети бяха знакови традиции и обичаи в нематералното културно наследство — примерите са много».

 

Проф. Огнян Герджиков, НДСВ: «Разочарован и потресен съм»

«Потресен съм. Ако това не е някакъв як компромат срещу самия Евгени Михайлов, мога да кажа, че съм изключително неприятно изненадан, потресен и разочарован от този човек.

Той ми се струваше принципен и демократ. Но не мога да си представя какъв човек би действал по подобен начин срещу българска кандидатура, която има наистина шансове да представи добре страната ни. Обичам България и не мога да позволя човек като Бокова, която има шанс да заеме изключително висока световна позиция, да бъде омаскарен».

«Гласове»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;