Експертите да започнат работа в кратки срокове за намирането на решение по казуса с АЕЦ «Белене». Това беше договорено в Москва от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и руската корпорация «Росатом», съобщи кор. на БНР от Москва.

 

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта «Белене» след решението на Международния арбитражен съд в Женева. Очаква се експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

 

 

Двете страни в разговорите бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ «Козлодуй» и руската «Росатом» ще продължи.

 

Министър Петкова подчерта, че благодарение на доброто съвместно сътрудничество процесът по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на българската атомна централа ще завърши успешно.

 

Всички дейности в АЕЦ «Козлодуй» се изпълняват по график, каза тя. Така и през следващите години България ще може да задоволява 32 процента от своите нужди от електроенергия от атомната централа.

 

В същото време пред БНР руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че няма да се среща днес с министър Петкова.

 

Нямам запланирана среща с министър Петкова, защото по-скоро тя има разговори с «Росатом», подчерта той.

 

На уточняващ въпрос на медията за това какви решения могат да бъдат предприети, той не пожела да отговори, казвайки, че не е готов в този момент да говори по този въпрос.

Тагове: ; ; ; ;