Директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър заяви по време на речта си на форума за сигурността в Колорадо, че ведомството му и до днес не е успяло да установи кой стои зад взлома на кореспонденцията на членовете на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ. Той призова да се преодолее порочната тенденция и да се престане да се вини за всичко Русия. Клепър отбеляза също, че понастоящем противоборството между държавите е и в киберпространството, затова неговото ведомство всъщност се намира в състояние «на война с Русия».

 

Откраднатата информация, както са заявява, е била по-късно анонимно предадена на WikiLeaks и вече е публикувана. Появиха се съобщения по адрес на Русия, защото случилото се уж било изгодно на Москва.

 

Ръководителят на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър заяви, че не може да съобщи кой е авторът на взлома.

 

«Не сме готови да говорим за авторството на взлома», — призна той по време на форума, посветен на въпросите на сигурността.

 

Той добави, че САЩ действат в «ответен режим» по отношение на многобройните кибератаки, които са налице в последно време.

 

Клепър заяви, че резонансът, който е получила тази тема е доста преувеличен, все едно това е първото хакване в света.

 

 

 

«Просто съм шокиран, че някой е решил да хакне нищо. Това е нечувано», — саркастично отбеляза Клепър.

 

Според него, противоборството в киберпространството в съвременния свят «не се различава от случващото се по време на студената война», просто е «ново оръдие, нова модалност». Той добави също, че американското разузнаване в момента е «в състояние на война» с Русия, ежечасно и ежедневно провежда операции срещу Русия и други съперници.

 

 

 Ръководителят на Националното разузнаване на САЩ също препоръча на политиците и обществеността да възприемат киберпространството като даденост, която не трябва да предизвиква «ажиотаж при всеки подобен случай».

 

Припомняме, че по-рано популярният със своите разобличения сайт WikiLeaks публикува аудиозаписи от сървъра на националния комитет на Демократическата партия на САЩ, който бе разбит от хакери. В Туитър имаше съобщение, че един от файловете се отнася до предизборната кампания на сенатора Бърни Сандърс, бивш съперник на Хилъри Клинтън.

 

RELEASE: The DNC recordings https://www.youtube.com/watch?v=lXk4E_LS33Q 

Recordings: https://wikileaks.org/dnc-emails/?file=mp3&count=50#searchresult 

 •  

  По-рано WikiLeaks публикува също хиляди писма от сървъра на демократите. След публикациите ръководителят на националния комитет на демократите в САЩ Деби Васерман-Шулц подаде оставка, защото публикацията разкри заговор в ръководството на партията. Партийната върхушка умишлено е пречела на кампанията на бившия кандидат за президент на САЩ Бърни Сандърс, за да се лансира Хилъри Клинтън.

   

  Мениджърът на предизборната кампания на Хилъри Клинтън Роби Мук заяви, че изтичането на документи е дело на «руснаци с цел да се помогне на Доналд Тръмп».

   

  Създателят на WikiLeaks  Джулиан Асанж опроверга съпричастността на Русия за изтичането на документите на Демократическата партия.

   

  Пресекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков в разговор с агенция Ройтерс отхвърли съпричастността на Москва към взлома.

  Петя Паликрушева

   

   

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;