Нелесната ситуация на международната арена не попречи на Русия да води извънредно спокойна и ефективна отбранителна игра на икономическия фронт, пише Financial Times.

 

Страната преживя немалко проблеми във връзка с падането цената на нефта, западните експерти масово предсказваха тежка рецесия, а някои от тях говореха за дефолт.

 

Но Кремъл не допусна подобно развитие на събитията, избирайки твърде разумната тактика и отказвайки се да подкрепи курса на рублата, отбелязва авторът на статията.

 

 

Благодарение на ниската стойност на родната валута руското правителство успя да се справи с бюджета, защото постъпленията от продажбата на нефт в рублев еквивалент останаха на същото ниво.

 

Бюджетът също бе предвидливо изготвен, отчитайки цената на нефта в рамките на 50 долара за барел, което съответства на настоящата ситуация.

 

В края на краищата Русия се оказа в значително по-добро положение, отколкото други водещи производители на нефт, подчертава изданието.

 

 

Независимо от икономическите трудности, Русия изплати през 2014 и 2015 години над 200 милиарда външен дълг.

 

Нивото на безработицата почти не се промени, а Москва успя да постигне съществено занижаване на годишната инфлация и понижаване обемите на изтичане на капитали зад граница, се казва в статията.

 

 

В последните години Русия твърде успешно поддържа икономическа стабилност. А при условие, че антируските санкции бъдат ослабени и се проведат икономически реформи, Москва би могла без усилие да застане на пътя на растежа, отбелязва авторът.

 

«Путин заслужава висока оценка за доброта си игра в отбрана», — завършва изданието.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;