МеркелПолитическият анализатор  Яша Мунк в  статия та си за Foreign Policy обяви края на немската изключителност.

 

Според него, в момента икономиката на континента преживява криза, популистите от дясното крило укрепват позициите си навсякъде, от Атина до Осло, а Великобритания «шумно се носи към безконтролния изход от Европейския съюз».

 

 

На фона на всичко това Германия се оказа последният бастион на стабилността в Европа, счита авторът.

 

«За последните няколко месеца кризата с бежанците започна да налага усещането, че Германия е остров на спокойствието сред бурните води. Дори след като Ангела Меркел реши да отвори вратите на Германия за неспирния поток от мигранти, на всички ни се струваше, че Германия е страната, която може да намери изход от ситуацията», — отбелязва Мунк.

 

 

После започна серията от хаотични атаки- във Вюрцбург, където мигрант от Афганистан нападна пътници във влак с брадва, в Мюнхен, там немски младеж от ирански произход уби девет човека, в Ройтлинген, където сирийски бежанец нападна хора с мачете, убивайки бременна жена, в Ансбах, където сирийски бежанец се самовзриви, ранявайки няколко човека.

Всичко това може не само да засили десните радикали в Германия, но и съществено да отслаби позициите на Меркел и да внесе още по-силен разкол в управляващата коалиция, се казва в статията.

 

«Християн-социалната партия», която е част от коалицията, безпощадно критикува Меркел в последните няколко месеца.

 

«Все по-трудно е да се разбере, как Меркел може да се противопостави на подобен натиск», — пише авторът.

 

 

Според журналиста, канцлерът може «да завие надясно», но може да се придържа към избрания вече курс, рискувайки да бъде свалена.

 

«При всички случаи дните, както ни се струваше по-рано, на нейното доминиране в рамките на политическата система на Германия са преброени.

 

Тя все повече прилича на изкопаемо от вече изминала епоха, което се съпротивлява на собствената си политическа смърт  само по инерция. Остава само да се догаждаме, какво ще се случи след като тя най-накрая се сблъска с неминуемата си участ», — завършва Мунк.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;