Хилъри Клинтън няма търпение да стане «военният президент» на САЩ, пише Foreign Policy.

«При всяка разумна оценка Клинтън може да се нарече «ястреб», ако се нуждаем от конкретика. И макар тя да е против употребата на сила в тези случаи, при които това, както й се струва, би било лоша идея, тя последователно одобряваше началото на новите войни и разширяването на други», — отбелязва изданието.

От гледна точка на автора на статията, за цялата й кариера има няколко известни случаи, в които тя трябваше да реши, следва ли Вашингтон да одобри употребата на военна сила.

През 2002 година, бидейки сенатор в щата Ню Йорк, Клинтън гласува за нахлуването на САЩ в Ирак. Според нея, това е било необходимо, за да се докаже, че «президентът Джорж Буш заема най-силната позиция по отношение на това, което касае управлението на страната по време на война». Второто основание е, за да се покаже на Садам Хюсеин, че държавата (САЩ) е единна.

По-късно тя се отрече от изявленията си. Първоначално считаше, че при иракската кампания ще става дума само за изпращане  на наблюдатели там. По-късно твърдеше, че е действала, изхождайки от известните й до този момент факти и убеждения, а по-късно — че «е било грешка да се доверява на Буш».

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон. Архивное фото
 През 2009 г. Клитън подкрепи засилването на въоръжените сили на САЩ в Афганистан: тя подкрепи изпращането там на три допълнителни американски отряди вместо четири.
При това Клинтън искаше изпращането на по-голям брой войска, отколкото тогавашният министър на отбраната Робърт Гейтс, отбелязва FP.

 

През 2011 година Клинтън яростно застана на позицията да се свали режимът в Либия.

 

Администрацията на Барак Обама напълно подкрепи либийската операция, опитвайки се при това да скрие нейните реални цели.

 

Първоначално властите в САЩ се правеха, че целта на нахлуването в Либия е защита на мирното население, а не свалянето на режима.

 

Има информация, че през 2012 година тя заедно с директора на ЦРУ Дейвид Петреус е предложила на Белия дом да се пусне в действие секретна програма за подкрепа с оръжие на сирийските въстаници, воюващи против Башар Асад.

 

Обама отказал, аргументирайки се с това, че не е известно, в чий ръце ще се окаже оръжието.

 

«Освен конкретните нахлувания, Клинтън, бидейки държавен секретар, напълно подкрепяше демонстрацията на сила, — отбелязва изданието.

 

В частност, кореспондентът на NY Times Марк Лендлер написа, че тя през 2010 година е настоявала за агресивни маневри на самолетоносача на САЩ в Жълто море, но Обама отново не е одобрил тази инициатива.

 

По такъв начин, ако Хилъри Клинтън стане президент на САЩ, които вече от 15 години са в състояние на война, страната ще бъде оглавена от лидер, който подкрепя военните кампании, прави извода си авторът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;