Според думите на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, в сирийския град Алепо ще се отварят три хуманитарни коридора за мирни жители и за желаещи да се предадат бойци, а също още един, четвърти коридор в посока Кастело, предназначен за бойци с оръжие, предаде ВВС.

 

 

Основната цел на тази мащабна хуманитарна операция е да се обезпечи сигурността на гражданите на Алепо, подчерта Шойгу.

 

В районите на хуманитарните коридори ще бъдат разположени пунктове за топла храна и за оказване на първа медицинска помощ.

 

Освен това, Шойгу призова международните хуманитарни организации към сътрудничество.

 

 

Министърът на отбраната на Русия сподели още, че американците така и не са предоставили на Русия данни за частите на «Джебхат ан-Нусра» и Свободната сирийска армия, които подкрепя САЩ, отбелязва ВВС.

 

Сирийският президент Башар Асад от своя страна предложи амнистия на метежниците, които са съгласни да положат оръжието си и да се предадат в рамките на три месеца.

 

 

Както е известно, правителствените сили с подкрепата на руската авиация обкръжиха Алепо, отрязвайки от метежниците пътищата за снабдяването им, припомня ВВС.

 

Според данни на ООН, около 300 хиляди човека, които не са успели на напуснат Алепо, се намират в критично състояние.

 

Както констатира заместникът на Генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън ОБрайън, много болници са подложени на обстрел. Очаква се, че запасите от хранителни продукти ще завършат в средата на август.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;