Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп нарече изявлението на демократите за съпричастността на Русия към изтичането на електронната кореспонденция на Демократическата партия «шега», съобщи  NBC.

 

Това, че изтичането се случи в навечерието на Националния конгрес на Демократическата партия, застави много от наблюдателите да си спомнят за връзките на Тръмп с руския президент Путин, които си изпращаха един на друг комплименти, а също за близките контакти на приближени до американския милиардер с бизнесмени и политици от Русия, твърди телевизията.

 

Затова привържениците на Хилъри Клинтън направиха предположение, че изтичането би могло да е организирано от Москва, за да се помогне на Тръмп да победи на изборите.

 

Неотдавна неговите активисти говориха за това, че Републиканската партия трябва да бъде «по-проруска».

 

Самият Тръмп публикува в своя Туитър следното:

 

«Пуснаха нова шега, че Русия е организиррала изтичането на тази ужасна електронна кореспонденция на Националния комитет на Демократическата партия, която никога всъщност не е трябвало и да пишат (идиотизъм), защото аз съм се харесвал на Путин».

 

 

Както отбелязва телевизията, Тръмп нееднократно е казвал, че Путин е прекрасен лидер, дори независимо от това, че и републиканците, и демократите виждат в негово лице заплаха за глобалната сигурност.

 

На свой ред руският президент нарече републиканския кандидат «абсолютен лидер в президентската надпревара и много надарен и талантлив човек».

 

Тръмп дори е готов да махне с ръка на «путинското нахлуване в други страни», обяснявайки позицията си с това, че «той в края на краищата е лидер».

 

 

Освен това, Тръмп със своите приближени нееднократно е бил в Русия по бизнес дела, а руските олигарси активно инвестират в неговите проекти.

 

Пол Манафорт, оглавяващ президентската кампания на милиардера, дълго време беше съветник на високопоставени проруски лица в Украйна, включително бившия лидер Виктор Янукович, продължава телевизионния канал.

 

Съветникът на Тръмп Картър Пейж си сътрудничи с руския «Газпром» и твърди, че САЩ на настроени твърде антируски.

 

А бившият съветник Майкъл Капуто през 2001 година се занимаваше с подобрение на имиджа на Путин в САЩ.

 

Според бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол, няма съмнения в това, кого би предпочел руският лидер на поста американски президент — и от политически съображения, и от лични.

 

Та за Путин, който счита, че Клинтън е разпалвала опозиционни протести в Русия през 2011 година, това е «вендета», — твърди телевизията.

 

 

Адмиралът от НАТО Джеймс Ставридис заяви, че Русия «се страхува, че Клинтън ще бъде по-силен и по-решителен събеседник, който ще изисква спазването на международното право».

 

Тръмп проявява значителна «гъвкавост» и умее да сключва сделки, а това го прави привлекателен за Кремъл.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;