Премиерът на Гърция Алексис Ципрас предложи да се направят промени в конституцията на страната, което ще позволи да се повиши ролята на народа по ключовите политически въпроси. Ципрас предложи да се изнасят особено важните проблеми на всенароден референдум и да се допуснат обикновените граждани до процедурите при избор на президент.
«Предлагаме избори за президент на републиката от народа и референдуми по най-важните въпроси. Ако в други гласувания в парламента не бъде избран президент, третото гласуване ще бъде провеждано от народа. Умереното увеличаване на пълномощията на президента може да засили неговите позиции, без да се засяга ядрото на конституцията», — предложи Ципрас, предаде РИА Новости.
Понастоящем в съответствие с конституцията на Гърция президентът на страната се избира с гласуване в парламента.
Ципрас предлага още да се установи просто пропорционално представителство на политическите партии в парламента и да се ограничи периода на пълномощия на депутатите до два мандата.
Необходимостта от промени в управлението на страната Ципрас обясни с продължаващата в Гърция криза.
«Това е не само икономическа криза, но тя е резултат от моралния и политически упадък. Единственият изход от кризата — това е да приключим със старото, да променим държавата», — заяви премиерът на Гърция.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;