Русия подготвя провеждането през есента тази година на втора конференция за защита на християните в света. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за интернет сайта Императорско Православно Палестинско общество (ИППО).

 

 

«Освен демонстрация на личен пример за това, доколко са важни за нас отношенията между различните религии, трябва да се проведат специални мероприятия, — каза министърът. — Грехота е, християните днес се подлагат на много сериозни гонения в Близкия Изток и най-вече в Сирия и Ирак. Техният брой в тези страни рязко намаля».

 

 

Според Лавров, напускането на региона от страна на християните, от местата, където се е зародило християнството, «това би бил колосален удар по цялата история, по духовността не само на Светите Земи, но и на целия Близък Изток».

 

«Затова заедно с ИППО, с нашите правителствени организации ние активно ще използваме и международните структури, за да привлечем вниманието към този остър проблем», — добави Лавров.

 

Той припомни, че преди половин година в Женева заедно с представителите на Ватикана и колегите от Ливан и Армения «проведохме първата конференция за защита на християнството».

 

 

«Сега сме готови за втора конференция, която ще бъде по-мащабна, — каза той. — Тя е планирана ориентировъчно за есента на 2016 година. Сигурни сме, че участието на ИППО в това дело ще я направи още по-ефективна».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;