Срокът за въвеждане в експлоатация на най-скъпия в света самолетоносач USS Gerald R. Ford отново се отлага, защото бордовите системи на кораба все още не са пригодни за бойни действия.

 

 

В отчета на Пентагона се споменава за проблеми при кацането на самолетите и при тяхното излитане от палубата на самолетоносача, а също за проблеми в системите за самоотбрана на кораба.

 

Приемането на въоръжение на най-новия тежък атомен самолетоносач  USS Gerald R. Ford (CVN-78) в САЩ отново се отлага.

 

 

CNN притежава отчета на Пентагона, в него се съобщава за проблеми при кацането на самолетите и тяхното излитане от палубата на самолетоносач, а също за проблеми при управлението на въздушното движение, както и в системите за самоотбрана на кораба и доставката на въоръжение.

 

 

«Самолетоносачът все още не е готов за бой, независимо от очакванията, че той ще се присъедини към флота през септември», — предаде новинарската телевизия. 

 

Според директора на оперативното тестуване на Пентагона Майкъл Гилмор, ако проблемите не бъдат отстранени, те ще ограничат съществено възможностите на CVN-78 за водене на бойни действия.

 

 

Самолетоносачът USS Gerald R. Ford, който струва 13 млрд долара, се счита за най-скъпият военен кораб в света.

 

Неговото строителство започна през 2009 г., към септември 2014 г. корабът трябваше да бъде готов.

 

Впоследствие срокът бе пренесен за септември, а после към ноември 2016 г.

 

Сега ВМС на САЩ предполагат, че самолетоносачът може да бъде приет на въоръжение в началото на 2017 г.

 

 

В началото на тази година аналитикът по въпросите на отбранителната политика Хари Казианис в своя статия за The National Interest изрази становище, че най-новият американски самолетоносач може да остарее преди да бъде окончателно построен.

 

 

«Държавите, които притежават технологии, особено такива велики държави, като Китай и Русия, които Пентагонът счита за бъдещата главна заплаха за Въоръжените сили на САЩ, разработват ракетни системи с голям радиус на действие, които могат да нанасят масови удари от няколко точки.

 

Подобно оръжие в съчетание със средствата за откриване на цели в открития океан могат да превърнат американските суперсамолетоносачи в гроб на стойност  милиарди долари за хиляди американски моряци»,- пише Казианис.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;