Екстремистът, който се самовзриви в Ансбах е имал регистрация не само в България, но и в Австрия.

 

Живее е в България около половин година —  от края на 2013 до средата на 2014 година с хуманитарен статут, който дава право на свободно придвижване на територията на ЕС.

 

Не е бил депортиран обратно в Сирия заради действащите регламенти. Това обясни в предаването „Преди всички“ журналистът Димитрина Пандурова, която живее и работи в Мюнхен.

 

Тя цитира данни от германската преса, според които над 162 хиляди сирийци са поискали бежански статут в Германия за миналата година и на фона на този брой има само 23 отказа.

 

От началото на бежанската криза федералната криминална полиция е оповестила над 400 предупреждения и сведения за възможни терористи сред бежанците.

 

 

Част от черната седмица за Германия е и загадъчният случай с внезапно простреляно дете на 13 години на детска площадка в Хамбург – случай, в който нито е бил чут изстрел, нито е ясно как точно е било ранено детето, изтъкна още Димитрина Пандурова.

 

 

Като човек, който от една година живее в Мюнхен тя декларира, че сигурността е на такова ниво, че не може да си представи какво повече би могло да се направи.

 

«Фактът, че над главата ти летят хеликоптери те кара да се чувстваш сигурен», допълни тя и разказа още, че в Германия има много стриктен контрол върху продажбата на оръжие, а оръжието на мюнхенския убиец е поръчано по интернет и е влязло в страната като „реквизит за театрална постановка“.

Тагове: ; ; ; ; ;