Опитът за преврат, предприет от група турски военни в нощта на 16 юли, се превърна в истински подарък за президента Реджеп Ердоган. Потушавайки пуча, той постигна следното: оръжието бе свалено не само от метежниците, но и от всички противници на неговите преобразувания, пише списание «Власт».

Според думите на експерта по евразийска политика от аналитичния център на «Международната организация по стратегически изследвания» в Анкара Карим Хаса, президентът на Ердоган едва ли ще се спре с постигнатото и ще започне активно да подготвя страната към преход от парламентарна към президентска република.

В условията на деморализация на силоваците и опонентите е значително по-лесно да се убедят болшинството граждани в необходимостта от конституционни промени.

Официално това може да се представи като необходима стъпка за стабилизиране на ситуацията и недопускане на метежи и заговори в страната.

Още на 7 май Реджеп Едроган каза в прав текст, че приемането на нова конституция и прехода към президентската форма на управление не е негово лично желание:

«Това е необходимо за страната в настоящия етап на развитие. Не трябва да се страхуваме от тези промени: новата конституция няма да служи на интересите на една партия или на един човек».

Тагове: ; ; ; ;