Няма как да възпроизведем нашата идентичност чрез ЕС и НАТО, защото за тях сме само обслужващ персонал!

Няма как да възпроизведем нашата идентичност чрез ЕС и НАТО, защото за тях сме само обслужващ персонал!Може би най-големият и авторитетен историк на ХХ век — британецът Сър Арнолд Тойнби, казваше, че причината за разпада и края на всяка една от цивилизациите в историята на човечеството е «тяхната невъзможност да отговорят адекватно на съответното предизвикателство, характеризиращо тяхното конкретно съществуване».

 

И още — че «в основата на всяко конкретно цивилизационно поведение стоят дълбинни колективни психични структури, които определят възможностите за адекватна реакция на дилемата: предизвикателство-реакция»…

 

 

Големият френски философ Шарл Монтескьо казваше, че е пътувал много по света и навсякъде «се е срещал с французи, германци, англичани, руснаци и т.н., но никъде не се е виждал с някакъв «човек-изобщо».

 

 

По време на ситуирането на Европейската икономическа общност през 50-те години на ХХ век големият френски философ и социолог Раймон Арон казваше, че «няма такова животно — «европейски гражданин», което прави абсурдни всякакви претенции за наднационално обединение на европейските нации и държави».
Споделям всичко това, защото определям като

 

 

проява на уникална политическа шизофрения

 

 

всичко това, което днес се случва в странното обединение, наречено «Европейски съюз».

 

 

От една страна, европейските нации и държави демонстрират напъните си за безпрецедентно в историята политическо и икономическо обединение, но от друга страна, като наследници на европейската цивилизация те за първи път приемат техен лидер да бъде не-европейска държава, каквато са САЩ?!…

 

 

Извинявайте, драги «европейци», но това е фундаментално историческо и цивилизационно противоречие, което само по себе си прави невъзможна вашата адекватна реакция на историческата ситуация — предизвикателство/реакция?!

 

 

Поради простата причина, че «американската нация» е ситуирана по съвършено различен начин от европейските нации, за които най-важните идентификационни фактори са езикът, традициите, религията, културата и т.н.!

 

 

Искам да ви кажа, драги, че Европа никога не е била, не е и няма да бъде формирование, подобно на «Европейски съюз» — Европа е уникално, но и противостоящо си цивилизационно явление, в което си дават срещи, но и кардинални сблъсъци различни прочити на действителността, човека и неговото място в света! Европа никога не може да бъде обединен политически субект поради простата причина, че такъв субект, подобен на «Европейски съюз», никога не може да формулира обща идентичност, тъй като тя няма никакви исторически и традиционни основания!

 

 

Да, янките се опитаха да направят това обединение

 

 

«Европейски съюз» по свой образ и подобие, но на територията на Европа то просто е невъзможно! И да повторя защо — защото обща «европейска идентичност» няма никакви исторически и културни основания!…

 

Навремето Римската империя се стреми да изгради такава «общоевропейска идентичност», първо чрез римското право, после чрез подмененото християнство.

 

 

Резултатът — тъкмо чрез изградената до съвършенство инфраструктура на Римската империя не кой да е, а «варварите» унищожават самата империя!

 

 

Прескачайки във времето, същото се опита да реализира Наполеон Бонапарт, после Хитлерова Германия, но подобно на всички останали исторически опити, те също са провал, но и поради същите причини — невъзможността да бъдат преодолени конкретните национални и културни идентичности в полза на някаква въобразена всеобща «европейска идентичност»!

 

 

Искам да кажа, че днешният «европейски политически елит» очевидно не може и няма как да се справи с историческата дилема на всяка една цивилизация — предизвикателство/реакция! «Реакцията» на «Брекзит» на политическия клоун Жан-Клод Юнкер се свежда до думите към британските депутати в абсолютно ненужния Европейски парламент: «Вие защо сте тук, след като сте гласували срещу ЕС?!?»… Е, след като това го казва министър-председателят на Европейския съюз, нали разбирате до какъв абсурд е стигнало това образувание!

 

 

С други думи, реакциите на т.нар. «европейски елит», да не говоря за това абсолютно недоразумение «български елит», показват, че си отива всякаква надежда тези тъпи хора да разберат за какво наистина става дума!

 

 

Или както казваше големият поет на «Тихата скръб» Джакомо Леопарди — «отива си и последната надежда, която аз мислех, че е вечна»!…
В заключение, уважаеми сънародници, бъдещето на България е свързано единствено с осъзнаването и възпроизводството на нашата българска идентичност, в чиято основа са кирилицата и православието!

 

Ние, българите, просто няма как да възпроизвеждаме нашата собствена идентичност чрез Европейския съюз и НАТО, за които винаги ще бъдем обслужващ персонал!

 

 

Ние, българите, имаме единствения исторически шанс да възпроизвеждаме нашата истинска идентичност чрез нашите себеподобни — Русия, Сърбия и т.н., още повече, че като субекти на кирилицата и православието тъкмо ние, българската общност, осигуряваме условията за тържеството на Русия като могъща държава и на руския народ като могъщ народ!

 

Помислете си, уважаеми сънародници, помислете си наистина кои са реалните фактори за нашата собствена българска идентичност! Всички други въпроси са повече от излишни.

Проф. Людмил Георгиев

Коментари:

Зареждане ...