"Адмирал Ушаков"
«Адмирал Ушаков»

Експертът от списание The National Interest Кайл Мизоками моделира «най-крупния от времето на Втората световна война морски бой» между руския атомен крайцер «Киров» (сега «Адмирал Ушаков») и американския  «Айова» (USS Iowa, BB-61).

 

 

Тежкият крайцер «Киров» е въоръжен с 20 крилати противокорабни ракети П-700 от комплекса «Гранит» и е снабден с многослойна система за противоракетна отбрана.

 

Оръжията на «Айова» са три ракетни установки за малокалибрени оръдия и 16 противокорабни ракети «Харпун». Освен това, преимущество на американския кораб е тежката броня за защита на кораба, екипажът и оръжейният арсенал.

 

Сценарият предполага, че екипажите и на двата кораба знаят за местоположението на противника на разстояние около 500 км. На такава дистанция се нивелира основното преимущество на «Айова» — нейните далекобойни ракети «Томахоук», но срещу «Киров» те са безполезни.

 

 

Руският крайцер пуска по целите всички 20 «Гранити» и започва да отстъпва, защото целият запас от настъпателно въоръжение (с изключение на 130-милиметровите оръдия, които са опасни за противника при близък бой, но за целта морският съд трябва да се приближи до превъзходно бронирания «Айова», а това би било за «Киров» твърде рисковано) вече са изразходвани.

"Айова"
«Айова»

По-нататък аналитикът твърди, че две от пуснатите от крайцера ракети са паднали в морето, останали са 18.

 

Независимо от това, задачата пред «Айова» продължава да не е лека: за да удари «Гранитите» американският кораб има само две зенитни артилерийски комплекса Phalanx CIWS, системите РЭБ SLQ-32 и установка за изстрелване на противорадарни отражатели и създаването на инфрачервени смущения Mark 36 SRBOC.

 

Не е възможно да се предскаже колко ракети ще преминат през ПРО, отбелязва експертът.

 

Но в рамките на сценария се допуска, че 9 «Гранита» ще достигнат целите си.

 

«Да предположим, че една от две основни установки са обезвредени, но остава още една, двигателите не са повредени. Три 406-мм оръдия са достатъчни за унищожаването на «Киров», но дори при най-благоприятните обстоятелства «Айова» е само с половин възел по-бърз, отколкото руският крайцер, затова не е възможно той да бъде достигнат от разстояние 500 км», — отбелязва експертът.

 

 

Шансовете на американския кораб няма да нараснат и ако той се приближи до руския крайцер: «Айова» трябва да се доближи до «Киров» минимум на 107 километра, за да пусне 16-те противокорабни ракети «Харпун», но с толкова малък брой снаряди ще е почти невъзможно да се достигне целта през трислойната система на ПРО на «Киров».

 

 

Единствената дистанция, на която «Айова» може да унищожи «Киров» е 32 километра, но е малковероятно екипажът на руския крайцер да пусне противника си толкова близо.

 

Т.е. «Айова» няма шансове пред руския «Киров».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;