Лидерът на опозиционната немска партия «Зелените», депутатът от бундестага Джем Оздемир в интервю за вестник Bild am Sonntag предложи да се разгледа въвеждането на санкции срещу Турция.

 

Според него, по такъв начин Европа трябва да реагира на ситуацията в Турция, където, според политика, цари произвол.

 

«Когато демокрацията, правовата държава и правата на човека се отменят, ние на ниво ЕС трябва да се замислим за санкции по отношение на тези, които са на власт. Например, можем да замразим сметките и активите», — заяви Оздемир.

 

Политикът също изрази опасени, че в Германия расте заплахата от страна на живеещите в страната турски националисти, които са подложени на влиянието на Анкара.

 

Той призова властта в страната по-решително да се противопостави на влиянието на Турция в немското общество. Според Оздемир, «ръката на Ердоган няма право да се протяга към Берлин, Щутгарт или Мюнхен», а немското правителство «трябва най-накрая да даде стоп-сигнал».

 

По-рано Джем Оздемир, немският политик с турски корени, съобщи за заплахи по свой адрес от страна на турски националисти във връзка с това, че той внесе за разглеждане в бундестага резолюцията за признаването на геноцида над арменците в Османската империя.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;