Русия положи немалко усилия за укрепване на позициите си в Черно море и постигна значителни успехи,  с това наруши плановете на НАТО, които алиансът имаше за този регион, пише Forbes.

 

САЩ все по-често се кооперира със страните от черноморското крайбрежие, предлагайки им провеждането на военно-морски маневри и учения, а също обсъждайки с тях перспективите за съвместно отбранително производство. Вашингтон обяснява действията си с това, че държавите, граничещи с Русия, трябва да имат защита от потенциалната «заплаха» от страна на Москва, отбелязва изданието.

 

 

На страните от Запада им е добре известно, че Русия в продължение на стотици години разглежда Черно море в качеството му на една от най-важните гаранции за своята безопасност и има за това всички исторически и стратегически основания, се отбелязва в статията.

 

 

Във връзка с горепосоченото не бива да се изненадваме, че в последно време Москва работи целенасочено над това, да върне на своя флот предишната слава, подчертава авторът на материала.

 

 

От момента, в който Крим се върна в състава на Руси, тя прикри Черно море с помощта на свръхзвуковите противокорабни ракети с далекобойност 600 километра, фронтовите военни самолети, а също надводни и подводни бойни кораби, пише изданието.

 

 

Възможностите на руския флот позволяват сериозно да се ограничи свободата на действие на САЩ и НАТО в Черно море и да е налице нуждата от повишаване на разходите от страна на американската отбранителна промишленост.

 

 

Дори малките патрулни руски кораби могат да нанесат по-силен удар, отколкото корабите на другите военно-морски сили, чрез използването на новите крилати ракети «Калибър» и свръхточните руски боеприпаси, завършва авторът на статията.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;