До края на тази седмица Върховният касационен съд ще реши окончателно за регистрацията на партия ДОСТ на Лютви Местан.

 

Той обжалва решението на Софийския градски съд, който отказа да регистрира партията.

 

Касационната прокуратура обяви, че жалбата е основателна, като решението на Софийския градски съд е нищожно, предаде БНР.

 

Пред съдебния състав Местан посочи, че ДОСТ е национална партия, която ще проповядва либерална демокрация и приема всички българи, независимо от етническия им произход, а над 20% от учредителите са етнически българи християни. По-рано прокуратурата поиска делото да бъде отложено за събиране на допълнителни доказателства, но искането беше отхвърлено от съда.

 

Прокуратурата смята, че деклараторите, които са заявили готовност да станат учредители, не са декларирали, че имат българско гражданство.

 

Липсвали и дати на приложените декларации. В съдебната зала Местан беше категоричен, че изискванията на закона в количествени параметри са покрити в пъти, при условие че декларациите, в които са констатирани пропуски са над 260.

 

След края на заседанието лидерът на ДОСТ отказа коментар с мотива, че е дал писмено заявление в прокуратурата, че няма да прави изявления до окончателното решение на съда:

 

«Няма да правя коментари, преди да чуем решението на съда. Съдът и без това е обект на много силни атаки от най-различни фактори, да го оставим да си свърши спокойно работата. Писменото ми заявление остава в сила».

Тагове: ; ; ; ; ;