Арестите в Турция продължават. Твърди се, че войниците са заплашвани, че жените и дъщерите им ще бъдат изнасилвани.

 

В югоизточната ни съседка Ердоган вече е по-популярен отпреди. Сега той е не просто президент, а президентът, който отрази пуча, макар и по FaceTime. Припомняме, че в нощта на метежа той се появи в ефира на турския телевизионен канал TRT на екрана на джиесема на водещата на фона на тюлено перде, призовавайки народа да излезе на улицата и да се бори с въоръжените войници, за да „защити демокрацията“!

 

Покрай последвалите масови арести, турският президент замисля връщането в страната на смъртното наказание, което е премахнато в Турция през 2004 г. като част от реформите, необходими за присъединяване към Европейския съюз. В телевизионно интервю за СNN в понеделник обаче Ердоган заяви, че гражданите искали възстановяването му и издаване на смъртна присъда на организаторите и участниците в опита за преврат.

 

„Хората са на мнение, че тези терористи трябва да бъдат убити. Защо да ги държа и да ги храня в затвори през идните години“ – заяви той.

 

 

И изрази готовност, ако парламентът бил вземел решение за връщането на смъртното наказание, той да го подпише като закон.

 

От опозиционната националистическа партия обявиха, че ще подкрепят правителството за това. Формацията е четвърта по големина в парламента и разполага с 40 депутата.
Но тази готовност предизвика недоволството на институциите в ЕС и страните членки, като от Брюксел категорично заявиха, че ако Турция въведе смъртното наказание, посмъртно няма да бъде приета в Европейския съюз.

 

 

По повод твърденията, че неуспелият опит за преврат му развързва ръцете и е удобно оправдание за предприетите репресии срещу опонентите му, турският президент заяви троснато:

 

„Искам да знам как изглеждат репресии от Тайип Ердоган. Това е клевета. Ако Тайип Ердоган беше потисник, нямаше да получи 52 процента от гласовете на президентските избори».

 

Междувременно той се зарече да построи казарми в емблематичния парк „Гези“ в центъра на Истанбул. Именно плановете за това предизвикаха масовите протести в страната през 2013 г., предаде „Ройтерс“.

 

„С божията воля, първо ще изградим вписващи се от историческа гледна точка казарми на „Таксим», заяви той пред свои поддръжници.

 

 

Идеята е да се възстановят разрушените през 1940 г. казарми от времето на Османската империя. Освен това той има намерение да се събори и културният център „Ататюрк“ на легендарния площад „Таксим“ и на негово място да бъде издигната джамия.

 

В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм заплаши Вашингтон, че Анкара окончателно ще скъса приятелските си отношения със САЩ, ако американците не му предадат проповедника Фетхуллах Гюлен, когото той смята за подстрекател на метежа. Джон Кери обаче поиска още доказателства за съпричастността на духовника към опита за преврат, преди да се вземе решение за екстрадирането му. На което Йълдъръм се фръцна, че има достатъчно доказателства, че „членове на организация от наемни убийци се опитват да унищожат правителството по указанията на този човек“.

 

Гюлен обаче твърди, че не е привърженик на насилственото завземане на властта и в последно време практически не напуска дома си в Пенсилвания.
На свой ред, на траурна церемония в памет на загиналите при пуча Ердоган бе категоричен:

 

„Ще унищожим във всички държавни институции вируса, който доведе до опита за преврат”.

 

 

Мнозина международни анализатори смятат, че метежът е инсцениран от самия него, за да има повод да се саморазправи с противниците си.

 

 

„За съжаление, това е само дезинформация. Как можеш да планираш такова нещо? Как можеш да позволиш толкова много цивилни да загубят живота си? Как може човешката съвест да позволи това? Това е отвъд възможното”, оправда се  Ердоган пред СNN.

 

 

Едва ли някой хваща вяра на думите му – неведнъж той е демонстрирал изтънчена демагогия. Рано или късно истината за преврата ще излезе наяве.

 

 

Дори по-вероятно е действително метежът да си е организиран от военните.

 

 

Нека припомним, че Ердоган бавно и методично от години ги разчиства от пътя си, тъй като те са с проевропейски възгледи и ревностно отстояват заветите и конституцията на Ататюрк, която предвижда Турция да е светска държава.

 

 

Докато настоящият президент не крие мераците си за радикално ислямизиране на страната и следва неотстъпно отявлена неоосманистка политика.

 

Тук ще отворим скоби, за да припомним един вече позабравен факт от не толкова далечното минало – бидейки кмет на Истанбул, през 1997 г. Ердоган бе отстранен от този пост и изпратен за четири месеца в затвор заради ислямистка пропаганда!

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;