След засилването на военно присъствие на НАТО в Балтика Русия е особено критична по отношение присъствието на САЩ в Черно море. Въпреки опасенията на Москва ракетният есминец от ВМС на САЩ «Росс» влезе в Черно море, където ще вземе участие в ежегодните военни учения, съобщи  Newsweek.
След решението на НАТО да усили присъствието си в черноморския регион Русия все по-решително критикува военното присъствие на САЩ в Черно море, пише американското списание. Американският есминец влезе в черноморските води за участие във вече стартиралите около бреговете на украинската Одеса учения «Морски бриз».
 Ежегодните учения се организират съвместно от САЩ и Украйна. Начало на ученията «Морски бриз» бе положено през 1997 г. Тази година, освен страните-организатори, т.е. Украйна и САЩ, в ученията участват 11 държави.
В петък представители на военно-морските сили на САЩ заявиха, че есминецът «Росс» е преминал Босфора, влязъл е в Черно море и се движи на север към мястото на ученията.
Десантният кораб на ВМС на САЩ «Уидби Айлънд» също пристигна в Черно море за участие в ученията «Морски бриз», на борда му има 500 морски пехотинци.
Тази година ученията са посветени на противовъздушната отбрана, отбраната срещу подводници, борбата за оцеляване на кораби, спасителни операции, които да гарантират сигурността в морето и стабилността в региона на Черно море, пише списанието.
В същото време Русия усъвършенства своя Черноморски флот и вече е готова да представи обновения състав на военно-морския парад в Деня на ВМФ. Миналата седмица в рамките на подготовката за парада най-новата руска фрегата «Адмирал Григорович» пристигна в Черно море и успешно изпълни учебните артилерийски стрелби, съобщава списанието.
Миналата година, когато американският есминец «Росс» също пристигна за учения в Черно море, той бе «навестен» от  шест руски многоцелеви реактивни изтребители Су-24, припомня изданието.
Русия тогава заяви, че есминецът се е насочил към нейните териториални води.
Подобен случай имаше и около американския есминец «Доналд Кук» през април тази година в Балтийско море.
Представителите на Южния военен окръг не отговориха, ще наблюдават ли провеждането на ученията «Морски бриз».
От страна на Въоръжените сили на Русия не е имало никаква агресия по отношение на участниците в «Морски бриз».
 News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;