Съветският многоцелеви изтребител от четвърто поколение Су-27 е най-добрият военен самолет на СССР, а и до днес си остава силен противник във въздуха, пише за The National Interest Роберт Фарли в статията си «Руският убиец на F-15: защо Америка и светът се страхуват от Су-27».

Болшинството легендарни на Запад съветски военни самолети са създадени в опитно-конструкторското бюро на Микоян и Гуревич, в частност там са създадени  МиГ-15, МиГ-20, МиГ-25 и МиГ-29.

 

Су-27 е разработен в ОКБ «Сухой». Самолетът е създаден за борба с американските изтребители в небето над централна Европа в случай на конфликт между Варшавския договор и НАТО, а също за защита на въздушното пространство от американските бомбардировачи.

 

Но след края на студената война Су-27 се превърна в един от най-продаваните висококласни изтребители, се казва в статията.

 

Су-27 влиза във въоръжение не веднага, в средата на 1980-те години — преди това самолетът преминава през дълги изпитания, някои от които завършват с катастрофи, пише Робърт Фарли.

След края на студената война мащабите на серийното производство на изтребителя са значително намалени.

 

Но и днес машините изглеждат застрашително.

 

Максималната скорост е 2-35 Маха, самолетът може да носи до осем ракети от клас «въздух-въздух».

 

При управлението на опитен пилот Су-27 може да изпълнява невероятен брой маневри — много от тях възхищават публиката по време на авио-шоутата в Русия и Европа.

 

Първоначалната версия на Су-27 се ползва с огромен успех зад граница и  все още е на въоръжение в 11 страни.

 

Както пише Робърт Фарли, този знаменит самолет е участвал сравнително в малко бойни действия.

Изтребителите са задействани в няколко конфликта, но никога не са участвали в продължителни кампании.

 

Су-27 е последният изтребител от четвърто поколение, който е на въоръжение, а и е доказал своята «изключително удачна конструкция».

 

Достатъчно голям и мощен, за да преживее още няколко модификации и усъвършенствания, самолетът още дълго ще служи на ВВС, счита военният аналитик за NI.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;