Независимо от успешните чистка на привържениците на Гюлен, Анкара не може да се похвали с успехи при задържането на действителните участници в метежа, които официално Турция не може да залови от 16 юли до днес.

 

Изчезнали са 42 хеликоптера и 14 турски кораба.

 

Незаловените метежници условно могат да се разделят на две части — такива, които са известни на властите и такива, които не са известни.

 

А вторите определено не са малко.

 

«Самолетите на терористите могат да излетят и това е сериозна заплаха за народа и нацията», — заяви Ердоган пред CNN.

 

«Разбира се, блокирането на военната база «Инджирлик» беше временна мярка», — добави президентът на Турция.

 

До момента е известно само това, че турските изтребители F-16 са унищожили два вертолета на метежниците, които нанесоха удари по парламента, резиденцията на президента и премиера, държавния канал TRT, военните сгради в Анкара и Истанбул.

 

Но къде са останалите машини?

 

Известна е съдбата само на една от тях. В турския хеликоптер, който се приземи в Гърция, се намираха 8 турски военни. В Александруполис те заявиха, че не са знаели за преврата, а когато техният вертолет е бил обстрелян от полицията, са направили извода, че са жертва на метежниците. Независимо от това, в Гърция те потърсиха политическо убежище, а Анкара изиска екстрадирането им.

 

Атина до момента върна на Турция само вертолета.

 

Турските власти опровергаха съобщенията, че по време и след провала на преврата метежниците са завзели 14 кораба. Със сигурност е изчезнала фрегатата «Явуз». Както написа турското издание Daily Sabah, фрегатата е завзета от метежниците от базата Гелджюк в Мраморно море заедно с командващия ВМС на Турция. Нещо повече, съобщи се, че пропадналите кораби и дори подводници се намират в Черно и Егейско морета.

 

Турските военни, предани на Ердоган, проведоха активно търсене на метежниците в Егейско море, недалеко от курорта Мармарис, където превратът застигна президента на Турция, както и в района на гръцкия остров Родос. Както написаха в профилите си местни активисти, в района са работили активно вертолети  Eurocopter Cougar, Sikorsky SH70 Seahawk, изтребители F-16 и ракетни кораби Dogan.

 

«Турската армия търси метежниците между Актур, Датча и Сими, Гърция», — написа в Туитър Йорюк Ишик.

 

Кореспондентът на Euronews Янис Карагиоргас на свой ред съобщи, че в Егейско море се търсят два кораба с метежници. 

 

«Гръцките ВМС са до границата на териториалните води, в Турция метежниците се търсят от F-16»,  написа журналистът в Туитър.

 

Местните средства за масова информация съобщиха, че метежниците са навлезли дълбоко в териториалните води на страната.

 

За това, че в Егейско море, се търсят турски кораби, потвърди агенция Ройтерс и източник от Министерството на отбраната на Турция. Той обяви за два кораба от бреговата охрана.

 

В социалните мрежи се разпространи информация, че е заловен един мъж от специалните части, които през нощта в петък срещу събота долетяха на вертолет в хотела в Мармарис, за да арестуват президента на Турция.

 

Той е задържан в един от районите на града-курорт.

 

Провалът по бързата неутрализация на участниците в метежа може да се счита за една от причините, поради които Ердоган обяви в страната 3-месечно извънредно положение и в Турция бе спряно действието на Конвенцията по правата на човека, както съобщи вицепремиерът Нуман Куртулмуш.

 

Много от хванатите метежници, особено редниците, твърдят, че те са получили заповед и не са знаели, че се провежда държавен преврат.

 

Тази версия едва ли устройва властта.

 

А метежниците едва ли ще поискат да си признат, особено сега, когато в Турция обещаха да върнат смъртното наказание.

 

Със своите заплахи Анкара не оставя на пучистите друг избор, освен да бягат. Или да се борят до последно.

 

 

News  Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;