Изявленията на Тръмп, че САЩ ще помагат на съюзниците от НАТО в зависимост от тяхното финансово участие в бюджета на организацията, може да принуди европейците да обърнат гръб на алианса си със САЩ, пише The Washington Post.

 

Според автора на статията, думите на политика не са празни заплахи или провокация — той ще постъпи точно така, ако заеме креслото в Белия дом.

 

Намеренията на Тръмп да промени американската външна политика и мащабите в намесата на европейските дела бе потвърдена и от главния политически съветник на кандидата за президент Сам Кловис.

 

По време на националния конгрес на републиканската партия в Кливланд той потвърди думите на Тръмп пред New York Times, в които политикът казва, че ще застави европейците сами да плащат за своята сигурност.

 

На американските съюзници в НАТО може и да не им харесва подобен подход, но САЩ самостоятелно не може да се справи с бремето да поддържа сигурността в Европа и Атлантика, каза Кловис.

 

Европейските съюзници трябва да харчат повече пари за отбрана и да не разчитат на безусловната подкрепа на Америка.

 

«Това, което Тръмп се опитва да каже, е следното: «Ние искаме да бъдем с вас, ние ще стоим редом до вас, но ако вие имате намерение да участвате в престрелка, то се погрижете за своето оръжие», — коментира Кловис интервюто на Доналд Тръмп.

 

Той добавя още, че Тръмп не е съгласен да се доставя смъртоносно въоръжение на Украйна, защото това може да доведе до сериозен конфликт не само в Европа, но и в света.

 

Външнополитическото виждане на Тръмп, както счита Кловис, е позитивно и реалистично, насочено е към намаляване броя на американските военни зад граница».

 

Прессекрекарят на Белия дом Джош Ърнест, коментирайки изявленията на Тръмп, нарече обещанията на САЩ пред съюзниците «железобетонни».

 

Независимо от това, изказванията на ексцентричния политик вече успяха да разтревожат дипломатите от цяла Европа.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;