Терористичната организация Ислямска държава за последната година не по-малко от шест пъти е посочвала Берлин и Германия за цел на своите бъдещи атаки.

 

Това сподели водещият експерт по антитероризъм от Европейския център за стратегически изследвания и сигурност Евгений Гвоздев.

 

По-рано се съобщи, че един или няколко неизвестни са открили стрелба в търговския център «Олимпия» в баварската столица, след което са успели да избягат.

 

Появи се информация и за няколко пострадали и за вероятни жертви, точният им брой до момента не е известен.

 

Полицията призова жителите да избягват открити места и да не публикуват в интернет видео и снимки от мястото на събитието.

 

В града започна полицейска операция по търсене на престъпниците.

 

«Считам, че минимум шест пъти медийните платформи на терористичната организация Ислямска държава само за тази година призовава за атаки над територията на Германия. Посочваше се Берлин и Германия като цел на бъдещите атаки. Не напразно пропагандните изявления към «воините на халифата» са насочени точно към населяващи Германия», — каза експертът.

 

Той припомни, че «буквално преди няколко месеца немските власти заедно с френските са заловили терористична ядка в Дюселдорф».

 

«Имаше също информация за терористични ядки и в други градове в Германия», — отбеляза руският аналитик.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;